INFONET-468X60-BANNER

Najstarije drvo u Francuskoj, živo od doba Luja IX, krije kapelu u svom deblu

01.04.2015. | Inhabitat

Hrast u malom selu u Francuskoj je isklesan kako bi se u njemu smestila ne jedna, već dve kapele! Smešten u selu Aluvil Belfos, ovaj fantastičan hrast je najstarije drvo u Francuskoj, i ono je preživelo hiljadu godina jakih vetrova, oluja i mnoge nasilne ratove.

Nazvan „Chêne Chapelle“ (Hrastova kapela), on smešta dve kapele „Dame de la Paix“ i „Chambre de l'Ermite“ unutar svog debla, pružajući skrivene svete prostore za bogosluženja u samom srcu stabla.

Ove hrastove kapele nisu obične kućice na drvetu - nije tačno poznato kada su izgrađene, ali se procenjuje da su stare između 800 i 1.200 godina! U drugoj polovini 17. veka, drvo je preživelo požar izazvan udarom groma koji je izdubio centar stabla.

Tumačeći ovo kao sveti događaj, lokalni sveštenik u to vreme je naredio da se drvo pretvori u crkvu. Drvo je još uvek raslo za vreme vladavine kralja Luja IX (1214. - 1270.), i ono je preživelo Stogodišnji rat sa Engleskom, crnu smrt, reformaciju i revoluciju.

Stepenište se kružno uvija oko hiljadugodišnjeg stabla. Drvo polako počinje da pokazuje svoje godine, pa sada ima unutrašnje i spoljašnje potpore koji ga podržavaju. Hrastova kapela je sveto mesto bogosluženja i mesto hodočašća koga hiljade posetioca obiđe svake godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;