INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Trošna kamena seoska kuća u Portugalu dobila moderan izgled

19.01.2015. | Dezeen

Trošne kamene fasade se često posmatraju kao trn u oku, narušavajući vanvremenski izgled kamena i njegovog okruženja. Ali, to nije bio slučaj za portugalski arhitektonski biro FCC Arquitectura koja je uspešno transformisala staru trošnu seosku kuću u privlačan, moderan dom.

Kuća RM je smeštena u severnom Portugalu, i ona je dvospratnica koja meša lokalni arhitektonski jezik sa modernim dizajnom. Kutijasti volumeni kuće se sastoje od dve prethodno razrušene kamene zgrade, sa belim, modernim dodatkom koji je usendvičen između dva volumena.

Objekat je smešten na strmoj padini i nadgleda prelepi portugalski grad ispod njega. Spoljašnji balkoni i velike staklene površine koriste te prelepe poglede i unose prirodnu svetlost u savremen, uglavnom belo obojen enterijer.

Paleta kuće od belih zidova, zastakljenja i kamena je dopunjena sa crvenim, prethodno zarđalim čelikom (Corten čelikom) koji su arhitekte iskoristile za stvaranje elemenata za očuvanje privatnosti, otvorene stepenice i garažna vrata.

„Novi volumeni su razvijeni i rođeni iz ruševina“, rekao je arhitekta. „Novi objekat se nalazi unutar ovih granica, kao labava kutija.“ Gornji nivo sadrži kuhinju i trpezariju otvorenog tipa u južnom delu kuće, dok se spavaće sobe i dnevna soba otvaraju ka spoljašnjem tremu i bašti. Niži nivoi se sastoje od garaže, vešeraja i ostava.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;