INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najzelenija gradska kuća u Švedskoj je prekrivena sa solarnim panelima i zelenim krovom

19.01.2015. | Arch Daily

Arhitektonski biro Christensen & Co Architects je nedavno završio prvu fazu Gradske kuće Lunda, zgrade koja će po završetku biti najzelenija gradska skupština u Švedskoj.

Zid zavesa sa naboranom formom u obliku slova W uvodi prirodnu svetlost u enterijer i nudi poglede ka okolnom pejzažu. Gradska kuća se nalazi u istorijskom centru grada Lund i smeštaće 25.000 metara kvadratnih kancelarija, konferencijskih sala, javno prizemlje i pristupačan zeleni krov.

Gradska većnica grada Lunda je opremljena sa solaranim panelima i geotermalnim hlađenjem, a koristi samo deo energije koju inače troši tipična vladina zgrada. Njena dinamična fasada u obliku slova W je bila od ključnog značaja u smanjenju energetskog otiska zgrade, a svaka fasada je pažljivo orijentisana kako bi se optimizovale pasivne tehnologije i solarni toplotni dobici.

Fasade koje gledaju ka severu su u potpunosti zastakljene kako bi se pružio maksimalno prirodno osvetljenje unutra, dok su fasade okrenute ka jugu prekrivene sa dinamičnim panelima, kontrolisane solarno, koje se upravljaju prema dnevnoj svetlosti.

Fasade koje su okrenute ka gradskom centru su projektovane sa klasičnim arhitektonskim elementima kako bi se uklopile sa istorijskim karakterom gradske zone.

Pristupačni zeleni krov takođe ima veliku ulogu u stvaranju gradske kuće u Lundu energetski efikasnom. Pored eliminacije ugljen-dioksida, zeleni krov pomaže u regulisanju unutrašnje temperature, sakuplja kišnicu, i pruža prirodno stanište za lokalnu floru i faunu. Zeleni krov takođe deluje kao produžetak između susednog novog parka i gradskog centra.

 

Komentari: 1

cao 21.01.2015 20.08.42

Svaka mu cast za poso sta ste pravilite vi pozdrav iz prizrena

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;