INFONET-468X60-BANNER

Dinamični zidovi koji menjaju boje

08.01.2015. | Gizmag

Tehnološka kompanija E Ink je nedavno otkrila planove za proširenje svoje delatnosti u dizajn enterijera sa svojim prototipskim filmom Prism. Iako je još rano, ova tehnologija bi mogla da stvori dinamične zidove koji menjaju boju i prikazuju animirane obrasce.

E Ink je otkrila nekoliko dragocenih detalja u vezi Prism - ona koristi bistabilnu tehnologiju displeja kompanije E Ink koja se nalazi u uređajima poput Kindle, samo što je pored toga u boji i koristi se na veoma velikom filmu koji meri približno 30 x 30cm.

E Ink elektronska tehnologija mastila je jedinstvena po tome što se može koristiti u mnogim aplikacijama pored elektronskih čitača i drugih proizvoda sa displejima“, kaže Frenk Ko, predsednik kompanije E Ink Holdings. „Film Prism će transformisati arhitektonske proizvode kako bi ih oživeo.“

Kada se opremi sa Prism filmom, celokupna soba (uključujući plafon i vrata, ali ne i podove, kako se čini) će moći da promeni boju na dodir dugmeta, ili da prikaže jednostavnu animaciju. Kompanija E Ink takođe kaže da bi zidovi obloženi sa tehnologijom mogli da se koriste za interaktivnu signalizaciju koja bi pomogla ljudima da se snađu u prostorima (tipa aerodromima, železničkim stanicama, bolnicama i sl.), a druga potencijalna upotreba bi bila za vrata koja menjaju boju kako bi obavestila prolaznike kada je neka prostorija zauzeta (tipa konferencijska sala, učionica i sl.).

Iako nisu objavljeni podaci vezani za energetsku potrošnju, kompanija E Ink tvrdi da Prism displej zahteva vrlo malu količinu energije, i da je u potpunosti programibilan, sa reflektivnim izgledom nalik štampi ili boji. Kompanija takođe kaže da je film takođe robusan - što je važan aspekt jer je potrebno da izdrži razne udare od neopreznih prolaznika.

Predstavnik kompanije E Ink je izjavio da će oni postaviti funkcionalnu instalaciju velikih razmera sa filmom Prism do kraja godine, a cena još uvek nije objavljena. On je takođe objasnio da ova tehnologija ima isključivo arhitektonsko ciljno tržište.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;