INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kraj sedenja na poslu sa radikalnim kancelarijskim nameštajem? (video)

17.12.2014. | Fastco

Zamislite da idete na posao i da ni jednom za vreme radnog mesta ne sedne za svoj sto. Umesto toga, vi biste se naslanjali na niske stubove postavljene pod udobnim uglovima dok sastančite sa kolegama, ili biste ležali na stomaku na platformi dok kucate mejlove na laptopu, ili biste se sklupčali nede u lepom, udobnom uglu kako bi na miru napisali taj izveštaj koji vam je šef tražio.

Da li možete da zamislite takvu kancelariju? Ako vi ne možete, moramo da vam kažemo da neko drugi to može: arhitektonski biro RAAAF je u saradnji sa umetnicom Barbarom Vajzer stvorio projekat nazvan „Kraj sedenja“.

Projekat Kraj sedenja predstavlja kancelariju bez klasičnog kancelarijskog nameštaja - on predstavlja kancelariju koja se daleko više bavi fizikim i psihičkim blagostanjem svojih zaposlenih.

Arhitektonski biro RAAAF i Vajzerova su opisali projekat kao „instalaciju na raskršću vizuelne umetnosti, arhitekture, filozofije i empirijske nauke“. Tim je napomenuo da je „u našem društvu gotovo celo naše okruženje dizajnirano za sedenje, dok dokazi iz medicinskih istraživanja sugerišu da previše sedenja ima posledice po zdravlje“.

Projekat predstavlja novi poslovni koncept u kojem „stolica i sto više nisu neupitna polazišta“. Umesto toga, instalacija ohrabruje ljude da eksperimentišu sa različitim pozama za stajanje, ležanje i naslanjanje u radikalno zamišljenom kancelarijskom okruženju.

Međutim, projekat nije samo za zabavu. On je početak eksperimentalnog procesa ispitivanja budućih mogućnosti za radne sredine u nastojanju da promoviše bolje i zdravije radno mesto. Kraj sedenja je fizičko istraživanje nedavne animacije tima „Sedenje ubija“, koje je razvijeno za potrebe Glavnog arhitekte vlade Holandije.

Projekat Kraj sedenja je predstavljen u saradnji sa amsterdamskim Looiersgracht 60, novim neprofitnim prostorom u kome se izlaže umetnost i nauka.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;