INFONET-468X60-BANNER

Pametni dizajn kuhinje

10.11.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Bez ikakve sumnje, kuhinja je najprometnija prostorija u svakom domu, posebno kada vam svrate gosti. Dobro planirani raspored u kuhinji sa kvalitetnim materijalima i elementima može da vam olakša rad u njoj, kao i da poveća vrednost vašeg doma. Ne postoji savršena kuhinja - kuhinje mogu da variraju od efikasnih i funkcionalnih do vrlo čudnih; od sićušnih čajnih kuhinjica do ogromnih prostora u kojima bi se profesionalni kuvar osećao kao kralj. U poslednjih nekoliko godina, trend je da se otvori unutrašnji prostor oko kuhinje kako bi se pustilo više prirodne svetlosti i stvorio veći, zajednički prostor za aktivnosti koje deli porodica. Moderna, otvorena kuhinja predstavlja oštri kontrast od formalnih kuhinja koje su bile zazidane i odvojene od ostalih prostorija u kući u nekim prethodnim epohama.

Danas su kuhinje obično spojene sa dnevnim sobama i trpezarijama, koje karakterišu visoki plafoni, puno prozora i, eventualno, vrata koja vode ka balkonu ili tremu. Neformalna mesta za sedenja na kuhinjskom ostrvu, baru ili u uglu nam omogućavaju da popijemo kafu i ćaskamo, pazimo šta rade deca, pogledamo vesti na televizoru, i pazimo da kolači ne zagore - i to sve bez da napuštamo kuhinjsku prostoriju.

Pošto svaka kuhinja ima svoj jedinstveni skup problema i mogućnosti, morate ozbiljno razmisliti o praktičnoj svakodnevnoj funkcionalnosti kuhinje, bez obzira da li renovirate vašu kuhinju, kupujete novu ili je pravite. Zapamtite, čak i ako sada imate malu porodicu, prostori koji mogu da zadovolje potrebe veće porodice su u potražnji. Pored toga, udobna i prostrana kuhinja jeste ogledalo same kuće i njenog domaćina.

Funkcionalnost

Kod projektovanja i planiranja kuhinjskog prostora i pratećih elemenata, najbitnija je sama funkcionalnost prostora. Funkcionalna kuhinja je ona kuhinja koja inkorporira sve elemente potrebne savremenom kuhinjskom prostoru na način koji ne ometa spremanje hrane i pića, stvarajući udoban prostor koji je po mogućstvu osvetljen prirodnom svetlošću i ima direktnu prirodnu ventilaciju. Ukoliko kuhinjski prostor nije funkcionalan, on će obezvrediti samu namenu prostora, otežati proces pripreme hrane i pića, i oduzeti ulogu tradicionalnog toplog ognjišta oko koga se porodica okuplja.

Kuhinjski elementi su vremenom postajali manji, a njihovo raspored u kuhinji je uprkos tome, ostao relativno nepromenjen tokom godina. Obilje radnih površina za pripremu hrane, pećnica u samim kuhinjskim elementima, a ređe kao posebni uređaji, ploča za kuvanje, sudopera i frižider, čija veličina zavisi od veličine porodice, gomila mesta za skladištenje u obliku polica, fioka, skrivenih i uočljivih elemenata, mikro talasna pećnica i mašina za pranje sudova su elementi koji čine današnji moderni kuhinjski prostor.

U poslednje vreme je primetna i postavka centralne radne površine (takozvanog ostrva) koje pored samih radnih površina može da služi i kao višenamenski prostor za pripremu i kuvanje hrane, mesto za sedenje i ispijanje kafe ili kao priručni sto za ručavanje. Organizovanje kuhinjskog prostora oko ovog centralnog ostrva omogućava oslobađanje radnih elemenata po ivicama kuhinje i lakšu organizaciju kuhinjskog prostora. Pride, on može biti odličan dodatak u vašoj kuhinji i estetsko blago prostora koje uz određene završne materijale i rasvetu može biti centralno mesto vaše kuhinje, prostor oko koga se porodica okuplja i učestvuje zajedno u spremanju hrane. Element koji pored povezivanja samog kuhinjskog prostora, povezuje i članove porodice.

Loš kuhinjski prostor

Ponekad ne postoji mnogo toga što možete da uradite kako biste poboljšali loš kuhinjski prostor bez većih rekonstrukcija i troškova. Položaj vrata i prozora uslovljava dizajn i funkcionalnost većine kuhinja. Veliki kuhinjski prostor može delovati privlačno, ali on vam neće osigurati funkcionalni prostor. Posledično, ni mala kuhinja vam neće omogućiti dobru funkcionalost kuhinje koja je potrebna u svakom domaćinstvu.

Najviše problematični prostori su oni koji su baš „pogrešne“ veličine - previše uski da se u njima postavi odgovarajuće ostrvo i suviše široki za postavljanje kuhinjskih elemenata i aparata na obodnim zidovima, a da ne ostane izgubljen prostor u centru prostorije. Pride, taj scenario otežava sam proces pripreme hrane jer zahteva mnogo veći fizički napor. Dakle, ukoliko želite dobru i funkcionalnu kuhinju, pored odabira kuhinjskih elemenata i modernih aparata, morate i voditi računa o pravilnom dimenzionisanju kuhinjskog prostora u fazi projektovanja vašeg doma.

Renoviranje i odabir zelenih završnih materijala

Kuhinja je jedan od najskupljih prostora za renoviranje u vašem domu - ona se sastoji od gomile specijalne opreme i mnogih velikih i skupih uređaja. Osnovni koncepti koji važe u takozvanoj „zelenoj gradnji“ takođe važe i za adaptacije: energetska efikasnost, kvalitet unutrašnje životne sredine, kao i obnovljivi ili održivi materijali.

Opseg zelenih materijala i proizvoda dostupnih na tržištu je širok, tako da se mogu naći proizvodi koji odgovaraju svačijoj rekonstrukciji kuhinje, čak i ako se slede stroge smernice zelene gradnje. U nastavku ćemo se pozabaviti radnim površinama, podovima i kuhinjskim uređajima, koji se najčešće menjaju tokom renoviranja kuhinjskih prostora.

Zelene radne površine

Šta određuje neki građevinski materijal zelenim? Ovaj odgovor će varirati među pojedincima, a različiti materijali imaju različite izvore, metode proizvodnje, životne cikluse i druge faktore. Kompromisi se uglavnom svode na to koje su karakteristike materijala više bitne za individualnog potrošača. Zeleni principi koji su pojedincu bitniji mogu da prevagnu odluku kupovine materijala u jednom ili u drugom pravcu. Na primer, teško je napraviti pojedinačni proizvod od prirodnih materijala, a da u isto vreme ima reciklirani sadržaj.

U nekim slučajevima, takođe, transportni troškovi mogu učiniti, inače inherentno zeleni materijal, neodrživim: gde se projekat nalazi i odakle materijal dolazi može biti odlučujući faktor, kao u LEED programu sertifikacije koji ocenjuje ovu karakteristiku, na primer. LEED sertifikacija definiše regionalne materijale kao materijale ili proizvode koji su iskopani, povraćeni ili proizvedeni unutar prečnika do 500 milja od lokacije projekta.

Potrošači koji žele prirodne materijale sa minimalnom obradom će težiti opcijama kao što je drvo ili prirodni kamen (granit, steatit, mermer i slično). S druge strane, kompozitni materijali često imaju visok nivo recikliranog materijala. Sintetički materijali na epoksidnoj bazi u principu zahtevaju najmanje održavanja.

Drvo zahteva dodatnu negu i održavanje, u poređenju sa mnogim drugim materijalima za kuhinju. Drvo pokazuje znakove trošenja tokom vremena mnogo više od drugih materijala, ali autentični karakter i osećaj prirodnog drveta je mnogima jednostavno nezamenjiv. Za radne površine je bolje koristiti lepljeno lamelirano drvo koje će se daleko bolje pokazati u kuhinji od jednostavne drvene ploče. Radne površine od lepljenog lameliranog drveta takođe mogu koristiti male drvene otpatke koji bi inače bili bačeni kao otpad, što dodaje na njegovim zelenim karakteristikama.

Granit je dugotrajan i izdržljiv materijal pogodan za korišćenje u eksterijeru i enterijeru. On zahteva malo održavanja, ali bi trebalo da traje godinama bez bilo kakve značajne degradacije. Najveća mana granita jeste da često dolazi iz inostranih kamenoloma, što povećava ugljenički otisak materijala zbog njegove isporuke.

Druge vrste kamena su takođe dobar zeleni izbor. Steatit, mermer, plavi kamen, pa čak i škriljac su jednostavni, prirodni materijali. U njihovoj proizvodnji se ne troši mnogo energije, osim prilikom iskopavanja kamena iz kamenoloma i njegovog transporta do lokacije gradnje. Kamen je obično prilično otporan na toplotu - radna površina napravljena od nekih drugih materijala može biti oštećena (može se istopiti ili promeniti boju) ukoliko se vruća šerpa ili tiganj spusti direktno na njenu površinu.

Opcije sintetičkog kvarca uključuje brendove kao što su Ceaserstone, Zodiaq i Silestone. Oni su svi napravljeni uglavnom od kvarca (obično preko 90%), zajedno sa vezivima epoksidnih smola koje ga drže zajedno. Sintetički kvarc je inertni i tvrđi od granita, a proizvođači kuhinjskih površina od sintetičkog kvarca kažu za svoj materijal da ga nije potrebno održavati. Vezivne smole ne isparuju i ni na koji način ne oštećuju unutrašnji kvalitet vazduha. Kvarc je prirodni materijal koga ima u izobilju, i iako on nije obnovljivi materijal kao drvo, on nije redak resurs.

Druga opcija koja ima sličan kompozitni izgled ali ne zahteva upotrebu epoksidnih veziva jeste IceStone, koji je napravljen od recikliranog stakla, cementa i pigmenata. To je proizvod koji je sertifikovan sa Gold rejtingom Cradle-to-Cradle programa, i taj materijal se može ponovo koristiti ili reciklirati na kraju njegovog životnog ciklusa.

Veliki broj materijala na bazi papira i vlakana su još jedna opcija koju zastupaju kompanije tipa PaperStone, Richlite i EcoTop. Ovi kuhinjski elementi su napravljeni od slojeva papira (obično od recikliranog i/ili od onog koji je FSC sertifikovan) koji su zasićeni sa smolom, a zatim spojeni zajedno pod pritiskom i toplotom.

Završni elementi su relativno neporozni i donekle otporni na toplotu. Kompanija EcoTop koristi mešavinu vlakana bambusa zajedno sa recikliranim papirom pri proizvodnji. Kao i kod sintetičkih kvarcnih materijala, smole koje se koriste za proizvodnju takođe nisu štetne. Najveći deo sadržaja u ovim materijalima jeste papir ili druga vlakna koja su iz obnovljivih izvora, tako da oni imaju manje uticaja na životnu sredinu od nekih drugih materijala.

Zeleni kuhinjski uređaji

Uređaji, kao i kuhinjski elementi, se često zamenjuju tokom renoviranja kuhinje i mogu imati dugotrajan uticaj na potrošnju energije u domaćinstvu. Frižideri, mašine za pranje sudova i aparati za kuvanje (mikrotalasne pećnice, šporeti i rerne) su svi veliki potrošači energije. Američko ministarstvo energije izveštava da je kuvanje i hlađenje odgovorno za po oko 4% ukupne potrošnje energije u domaćinstvima.

Rad uređaja je još jedan faktor na koji treba obratiti pažnju. Funkcija sušenja suđa u mašinama za pranje sudova koristi veliku količinu dodatne energije. U mnogim slučajevima, sušenje vazduhom posuđa je potpuno adekvatno, posebno ako je suđe oprano u večernjim slučajevima i ako se ono suši tokom noći. Odustajenje od zagrejanog ciklusa sušenja je možda jedna od najvećih promena koje se mogu napraviti kako bi vaša kuhinja bila više energetski efikasnija.

Pažljivo korišćenje tople vode je takođe važan deo u energetskoj efikasnosti kuhinje. Grejanje vode je druga najveća stavka u potrošnji energije (iza samog grejanja prostora) u prosečnom domu. Ograničavanje protoka vode sa česmama koji imaju razuman protok vode će sačuvati vodu, energiju i novac.

Trendovi u kuhinjskim podovima

Kuhinja se često smatra najviše korišćenim prostorom u kući. Bilo da je mala i čajna ili masivna i prostrana, kuhinja treba da poseduje adekvatan pod. Kod velikih domova, ovaj prostor dolazi sa ostrvom u sredini kuhinje, trpezarijom, dugačkom radnom površinom i, eventualno, šankom. Podovi su često najveći pojedinačni element dizajna u prostoriji, a vaš izbor poda će diktirati ukupni stil vaše kuhinje. Predstavljamo vam spisak popularnijih podnih obloga i kako da ih koristite u dizajnu vaše kuhinje.

Pod od keramičkih (terakota) pločica

Ukoliko želite da preuredite vašu kuhinju tako da ima mediteransku notu, počnite sa polaganjem keramičkih terakota pločica na pod. Inkorporiranje rustičnih komada nameštaja i živahnih boja u vaš dizajn će upot-puniti vanvremensku lepotu ovih terakota pločica, koje variraju u boji od žute do zagasite narandžaste. Dugotrajnost može veoma da varira kod terakota pločica i njihovi spojevi često moraju da se ponovo ispunjavaju, ali ovi nedostaci se anuliraju sa niskom cenom i lepotom ovih podnih pločica.

Pod od bambusa

Bambus je mnogo jeftiniji od tvrdog drveta i vrlo šik, delimično zbog svoje reputacije kao ekološkog materijala. Pošto je bambus trava, on ima mnogo brži proces rasta od drveta, i jedan je od najobnovljivijih materijala na planeti. Podovi od bambusa se dobro uklapaju sa modernim, minimalističkim kuhinjama, a njegovi proizvođači reklamiraju njegovu otpornost na insekte i vlagu.

Kožne podne pločice

Kožne stolice, sofe i stočići predstavljaju tipičnu upotrebu kože u kući. Međutim, kada ljudi razmišljaju o koži oni obično ne misle da je postave na svojim podovima. Istina je, međutim, šokantna! Kožni podovi su izuzetno izdržljivi. Kožni podovi su poput laminata, tako da ćete definitivno biti u mogućnosti da uživate u prostoru duži vremenski peirod. Pored toga, materijal je komforan i topao, a nekonvencijalna nijansa će dramatično promeniti opšti utisak koji vaša kuhinja odaje. Reciklirane kožne podne pločice takođe imaju dodatnu privlačnost što doprinose ekološkom načinu života.

Keramičke pločice koje imitiraju drvo

Mnogo ljudi se odlučuje za pravo drvo kada je u pitanju njihov pod u kuhinji. Međutim, podovi od drveta imaju jedan nedostatak koji ih čine nepodobnim za upotrebu u kuhinji i kupatilu: oni bubre kada dođu u kontakt sa vlagom ili vodom i mogu biti uništeni u roku od nekoliko minuta. Ukoliko želite izgled drvenih dasaka na vašem kuhinjskom podu, treba da uzmete u obzir keramičke pločice koje imitiraju izgled drveta. One su dostupne u različitim širinama i dužinama, u širokom spektru boja i tekstura, i veoma su realistične. Ono što je najvažnije, one neće biti izgrebane, oštećene, ulubljene, oštećene sa vodom ili pojedene od strane insketa. One ostaju hladne tokom vrelih letnjih meseci, omogućavajući ugradnju podnog grejanja, i one se lako čiste i održavaju.

Drveni pod

Iako drveni podovi nisu vodootporni, oni doživljavaju povratak kao materijal izbora arhitekata i dizajnera enterijera. Otvorena kuhinja je veoma poželjna na današnjem tržištu nekretnina, a drvo može da se prostire neprimetno od kuhinje do dnevne sobe ili trpezarije. Pored toga, povećanje popularnosti rustičnog izgleda enterijera i interesa ljudi za održive i obnovljive opcije čine reciklirano drvo odličnim izborom za kuhinju - ogrebotine, fleke i oštećenja koja su u vezi sa pešačkim saobraćajem i kuvanjem će samo dodati na njegovom grubom izgledu. Ukoliko svoj drveni pod zalijete sa poliuretanom on će vam pomoći u borbi protiv mrlja i, takođe, protiv oštećenja od izlivanja vode.

Betonski pod

Da li ste znali da je beton jedan od najsanitarnijih tipova kuhinjskih podova? On se savršeno uklapa sa mnoštvom stilova u enterijeru, i on se danas dovodi u vezu sa industrijskim i minimalističkim izgledom koji su popularni. Beton je, međutim, neudobna podloga (biće vam potrebne neke prostirke) i on je sklon pucanju. On omogućava instalaciju podnog grejanja i može biti obojen u bilo koju boju koja odgovara vašem enterijeru. On će zahtevati održavanje svake druge godine, ali mu je inače potrebno malo do nimalo održavanja.

Zaključak

Kao što možete videti, opcije odabira završnih materijala u kuhinji su u izobilju, a vaš izbor će itekako uticati na celokupni izgled i fukciju vaše kuhinje. Bez obzira da li ste ugostili prijatelje ili jednostavno provodite vreme kod kuće, dobro projektovana i izgrađena kuhinja će doprineti da se vi i vaši gosti osećate još prijatnije i opuštenije. Odvojite neko vreme i razmotrite kakva kuhinja odgovara vašem životnom stilu i posebnim potrebama, i na taj način ćete izbeći buduća razočarenja i nezadovljstva sa vašom kuhinjom.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;