INFONET-468X60-BANNER

Stambeno-poslovni kompleks u Kini kombinuje tržni centar sa urbanim stanovanjem

25.07.2014. | Inhabitat

Stambeno-poslovni kompleks Hangžu Duolan u Kini je jednim delom pejzaž, delom urbani dizajn i delom arhitektura. On pruža razigranu kombinaciju stambenih jedinica, javnih otvorenih prostora, zajedničkih baštenskih prostora i rekreativnih prostora za stanare novog okruga Ksia Ša u Kini.

Arhitektonski biro Brearley Architects + Urbanists je projektovao kompleks vertikalnim nanošenjem dva programa - tržnog centra i stambenih jedinica, koje je završio sa ogromnim zelenim krovom.

Ceo kompleks je krunisan sa ogromnim zelenim krovom u nagibu, što omogućava da svaki sprat ima neposredni pristup krovu i zelenilu koje on nudi. Arhitekte su sekle dijagonalno kroz pravolinijski obod bloka i stvorili krovne bašte sa ulazima na svakom spratu i terasama koje obezbeđuju prostor za neformalne sastanke i druženja. Stvaranjem i lokalizovanjem niza polu-javnih prostora, oni su uspostavili potencijal za stvaranje niza zajednica različitih oblika.

Kompleks je lavirintski prostor na više nivoa koji mami javnost da istraži kako aktivne niže nivoe, tako i mirne krovne bašte. Pojedinci koji stignu na vrh kompleksa bivaju nagrađeni sa divnim pogledima na susednu reku Kjan Tang.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;