INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Veliki potencijal leži u sakupljanju vode u velikim razmerama

22.07.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Na suvim kontinentima kao što je Afrika i Australija, sakupljanje vode je od ključnog značaja za obezbeđivanje održivog razvoja. Rezervoari za sakupljanje kišnice su uobičajeni u ruralnoj Australiji, dok je sakupljanje vode važan deo većine novoprojektovanih objekata u gradskim i seoskim područjima kroz sistem sertifikacije Green Star i državnih normativa, ali većina Australijanaca (a i ostatka sveta) još uvek puštaju da propadne previše dragocenog resursa.

Zbog oslanjanja na opštinski vodovodni sistem, većina gradskih domova ne sakuplja kišnicu. Ipak, deo ili eventualna cela količina vode koja treba nekom domu se može sakupiti, što bi uveliko smanjilo oslanjanje na već opterećene gradske sisteme.

Australijska grupa za razvoj tehnologija za sakupljanje kišnice (ARID - Australian Rainwater Industry Development Group) kaže da prosečno domaćinstvo u Australiji ima potencijal da sakupi 60.000 litara kišnice svake godine.

Smanjenjem oslanjanja na opštinsku vodu, smanjuje se potreba za novim branama koje će biti izgrađene, i ublažava se stres na već postojećim branama. Sakupljanje vode sa terena i one sa krova predstavlja potencijalni izvor vode za domaćinstva.

Stambene zgrade su samo deo jednačine. Gunter Hauber-Dejvidson (Guenter Hauber-Davidson), direktor kompanije Water Conservation Group i jedan od vodećih australijskih stručnjaka za sakupljanje kišnice, kaže da je oko 30 odsto potrošnje vode u zemlji u urbanim sredinama kod nestambenih objekata.

„Kroz mere za efikasnost vode, dvadeset pet procenata ove tražnje može biti smanjen“, kaže on. U poslovnom sektoru, implementacija sistema za sakupljanje kišnica može značajno smanjiti nestašice vode širom Australije i osigurati održiviju budućnost.

Većina državnih vlasti zahtevaju da se sve nove zgrade opreme sa sistemom za sakupljanje kišnice dok su neke državne vlasti, kao što je ona u Kvinslendu, nedavno promenile zakone iz neophodnih u opcionalne u pokušaju da smanje troškove izgradnje novih objekata.

Kompanija Water Conservation Group predlaže da ugradnja alternativnih vodovodnih sistema u svim novoizgrađenim poslovnim i stambenim objektima bude obavezno. Ovaj dodatni izvor vode bi trebao da bude povezan sa mašinama za pranje veša, taoletima i uređajima za navodnjavanje bašti.

Grupa takođe predlaže da postojeće zgrade treba da instaliraju alternativne vodovodne sisteme nakon instalacije odobrenih uređaja za uštedu vode i generisanje energije kao što su solarni sistemi za toplu vodu, tuševi i vodokotlići za uštedu vode.

Prednosti za vladinu implementaciju takvih smernica su nemerljive. Prednosti uključuju utvrđivanje Australije kao svetskog lidera u ovoj brzorastućoj industriji, smanjujući korišćenje vode za piće iz vodovodne mreže i smanjujući potrebu za skupom infrastrukturom odvodnih mreža sakupljanjem kišnice na prikladniji i korisniji način.

Smanjenjem upotrebe vode za piće iz mreže, korišćenje vode se može smanjiti i do 60 odsto, što uzročno smanjuje potrebu za velike infrastrukturne projekte u budućnosti. „Australijanci su odgovorili na krizu vode sasvim dobro instaliranjem rezervoara za sakupljanje kišnice“, kaže Hauber-Dejvidson.

Trenutna potražnja za rezervoare kišnice u Australiji je podstaknuta sa državnim subvencijama koje daju popuste od 650 do 1.500 australijskih dolara po instalaciji u domaćinstvima, dok sakupljanje kišnice u komercijalnim objektima još uvek nije predmet tih šema, ali ima veliki potencijal za uštedu vode.

Kompanija Water Conservation Group je nedavno pomogla kompaniji Woolworths u postavci sistema od milion litara na dve njihove lokacije, što ih čini najvećim projektima takve vrste u svetu. Više stambenih i poslovnih objekata moraju dobrovoljno da se uključe u ovo kako bi pomogli gradovima da se pripreme za budućnost i smanjile negativne uticaje suše.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;