INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi tanki silicijumski objektiv može da donese jeftinije bezbednosne kamere

26.05.2014. | Gizmag

Sigurnosne kamere za noćno snimanje bi mogle uskoro biti mnogo jeftinije, zahvaljujući otkriću da njihovi objektivi mogu biti napravljeni od silicijuma. Inače su objektivi termalnih infracrvenih kamera napravljeni od materijala kao što su germanijum i halkogenidi, koji su mnogo skuplji.

Silicijum se obično ne koristi za izradu objektiva, pošto materijal ima tendenciju da apsorbuje previše svetlosti, omogućavajući malu količinu da prođe do senzora slike. Tim francuskih istraživača su, međutim, otkrili da to ne predstavlja problem ukoliko je objektiv veoma tanak. Oni su laserom usekli silicijumski objektiv u Fresnerskom stilu, u kome je svetlost usmerena pomoću koncentričnih prstenova materijala.

Gotov objektiv je približno 1mm debljine, 4mm u prečniku, ima vidno polje od 130 stepeni, i radi u širokom opsegu infracrvenih talasnih dužina. Iako slike koje on snima nisu baš najboljeg kvaliteta, oni su dovoljne za primećivanje pojedinaca pri slabom osvetljenju.

Tim istraživača je sastavljen od stručnjaka iz vazduhoplovne laboratorije ONERA, kompanije ULIS koja se bavi termalnim senzorima, Francuskog optičkog instituta (Institut d’Optique) i francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja. Istraživanje je nedavno objavljeno u časopisu Optics Letters.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;