INFONET-468X60-BANNER

Pet najboljih visokotehnoloških čekića

01.05.2014. | Gizmag

Ljudi su zabijali eksere u stvari preko pet i po hiljada godina, to jest ukoliko su arheolozi u pravu. A drvo je tako svestran građevinski materijal u izobilju, tako da smo sigurni da ćemo zabijati metalne delove u njega još hiljadama godina koje dolaze. Ali, koliko će slično čekić izgledati u tom trenutku? Koje je najsavremenije tehnološko rešenje čekića? Da li su to i dalje ravni komadi metala zakačeni na kraju štapa? Hajde da pogledamo pet čekića koji imaju za cilj da poguraju jednu od njastarijih profesija čovečanstva napred.

1 - Stolarski krovni čekić kompanije Pickard

Ovaj čekić je ultimativni u zaštiti vaših palčeva, jer drži ekser umesto vas pri prvom udaru, tako da ga možete koristiti jednom rukom. Ekser je smešten uredno u žleb na vrhu glave čekića i u mestu ga drži mali magnet. Verovatno nije najbolji u smislu preciznosti, ali je veoma koristan kada, na primer, visite sa merdevina dok radite nešto na krovu.

2 - Nextec autočekić sa rotirajućom glavom kompanije Craftsman

Ovaj čekić je izvanredan kada vam je meta nezgodno pozicionirana ili teško pristupačna, jer on sam ukucava ekser bez potrebe da zamahujete sa njim. Vaše je samo da pozicionirate ekser prema magnetnoj glavi, držite ga na drvetu, povučete obarač i pritisnete dok čekić na baterije ne ukuca ekser pri brzini od 2.000 udara po minuti.

On ima rotirajuću glavu koja nudi više mogućnosti zakucavanja od prethodnih modela, a takođe poseduje i LED koji osvetljava prostor u koji želite da ukucate ekser. Vrlo korisno.

3 - Titanijumski čekić TiBone TBII-15 kompanije Stiletto

Ako ukucavate dosta eksera dnevno, cena od 200 evra vam možda (možda) neće izgledati kao preskupa opcija za ovaj prelepi čekić. TiBone serija čekića ima titanijumsko telo sa gumenim rukohvatom i zamenljivom čeličnom glavom. Kompanija Stiletto kaže da ova lepotica od 425 grama „zabija eksere kao da je čekić od jednog kilograma“, kao i da prenosi 10 puta manje udarnog šoka na vaše ruke po udaru. Njegov bočno montirani elementi za izvlačenje eksera pružaju dodatnu polugu kada izvlačite eksere.

4 - S2 čekić kompanije ATOMdesign

Delo dizajn kompanije iz Arizone, SAD, čekić S2 smešta čeličnu glavu na drvenu dršku, ali dodaje sloj za apsorpciju udara kako bi olakšao rukovanje sa njim. Glave čekića su zamenljive sa inbus ključem, postoji dvofazni sistem za izvlačenje eksera i, kao kod čekića kompanije Picard, on drži ekser za vas pri prvom udaru. Mada je u ovoj fazi samo prototip, on deluje veoma zgodan za rad, mada nismo baš sigurno da li će sloj za aposrpiciju udara izdržati test vremena.

5 - Čekić Cole-Bar

Čekić Cole-Bar se ne zadovoljava samo sa zakucavanjem eksera. Umesto toga, on se ponaša kao švajcarski nož među čekićima i otvara se za 180 stepeni i koristi deo za vađenje eksera kao pajser. Na putu ka 180 stepeni, on klikne svakih 15 stepeni kako bi se učvrstio i obezbedio dobar ugao zajedno sa lenjirom koji mu se nalazi na strani.

Možete ga rastaviti, čime dobijate alat za rušenje - možete udarati sa delom čekića u pajser kako bi rascepali drvo, na priemr. To je mnogo funkcija za samo jedan čekić, ali pošto još nije stigao na tržište, ostaje da se vidi koliko će tačno dobro raditi bilo koji od ovih poslova.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;