INFONET-468X60-BANNER

Visokotehnološka bušilica sa laserom i ekranom osetljivim na dodir

05.08.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Električne i akumulatorske bušilice su nezaobilazni građevinski alati. Startap kompanija iz Vankuvera Robbox Inc. napravila je bušilicu kojoj je dodala korisne visokotehnološke karaktersitike i tako je nastao xDrill. Ova bušilica kao i sve standarde akumulatorske ima glavu koja prihvata različite vsrte burgija i sklopku koja omogućava bušenje napred ili nazad.

Bušilica sa laserom i ekranom osetljivim na dodir

xDrill ima zadnji ekran osetljiv na dodir (Foto: Robbox Inc.)

Na zadnjem delu bušilice nalazi se ekran osetljiv na dodir. Koristeći svojstvo poravnanja na ovom ekranu, korisnici mogu da provere da li je burgija horizontalno poravnata i okrenuta prema napred, tokom bušenja. S druge strane, ako žele niz nagnutih rupa, zaslon im omogućava postavljanje i snimanje ugla za početnu rupu, a zatim se taj ugao kopira i za ostale rupe.

Ekran osetljiv na dodir omogućava korisnicima da unapred zadaju dubinu rupe, a uz pomoć ugrađenog lasera koji registruje postignutu dubinu dolazi do zaustavljanja burgije. Korisnici na ekranu mogu pogledati i vrste materijala (poput drveta, plastike i mesinga), pri čemu xDrill automatski bira optimalnu brzinu/obrtni moment za svaki posebno. Izbor zavisi i od veličine burgije koja je stavljena na bušilicu. Na vrhu bušilice može se fizički izvršiti kontrola jer daje mogućnost da se ručno prelazi između brzina od 2.000 do 600 obrtaja po minutu.

Bušilica sa laserom i ekranom osetljivim na dodir

xDrill omogućava korisnicima da prate visinu bušenja iznad poda i njegovu udaljenost od bočnog zida (Foto: Robbox Inc.)

Od savremenih karaktersitika xDrill ima i laser odnosno dva lasera. Gornji se može usmeriti ravno prema napred ili zaokrenuti za 90 stepeni da bi se usmerio na bilo koju stranu. U poslednjoj verziji radi sa laserom postavljenim prema dole za merenje udaljenosti kako od susednog zida, tako i od poda.

Sa ekranom osetljivim na dodir omogućeno je korisnicima da prate visinu bušenja iznad poda i njegovu udaljenost od bočnog zida. Pomoću ovih informacija oni mogu izbušiti rupu na datom mestu na zidu prema kojoj su okrenuti ili izbušiti niz ravnomerno raspoređenih rupa koje su sve u pravoj vodoravnoj liniji.

Bušilica sa laserom i ekranom osetljivim na dodir

OS/Android aplikacija za xDrill (Foto: Robbox Inc.)

I, naravno, tu je i iOS/Android aplikacija. Ona korisnicima omogućava da sačuvaju merenja, pronađu bušilicu, zaključaju je ukoliko je neko ukrade, postave korisnički profil i prate podatke o upotrebi, kao što je ukupno vreme izvođenja. Takođe ima evidencije i o tome koliko je puta alat bio ispušten. 

xDrill teži oko 1,5kg, i jedno 45-minutno punjenje litijumske baterije od 21 volta dovoljno je za dva do tri sata standardne tipične upotrebe ili jedan sat energične upotrebe.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;