INFONET-468X60-BANNER

Potopljena oaza - pustinjski park u Abu Dabiju

28.04.2014. | Gizmag

Britanski dizajner i arhitekta Tomas Hitervik (Thomas Heatherwick) je angažovan da projektuje novi javni park u Abu Dabiju. Park Al Fajah (Al Fayah) će pokrivati 125.000 metara kvadratnih prostora i opisan je od strane Hitervika kao „delom arhitektura, delom pejzaž, a delom kulturna destinacija“. Njegov projekat predstavlja svojevrstan odgovor pustinjskom pejzažu.

Hitervik je poznat po dizajnu londonskog autobusa, kao i projektu Zelenog mosta za London, ali je takođe bio uključen u drugim projektima za Abu Dabi, uključujući i park u Kalidiji i džamiji u Masdaru. Projekti za Park Al Fajah su razvijani od strane tima od 120 ljudi u Hitervikovom studiju u poslednjih dve i po godine.

„Al Fayah“ u arapskom jeziku znači „senka“ i ova tema je centralna za projekat. „Projektovanje parka u pustinji je donelo niz izazova birou, od kojih je najozbiljniji bilo pitanje kako obezbediti zaštitu od vrelog pustinjskog sunca za posetioce, kao i za vegetaciju parka“, kaže se u saopštenju iz biroa Studio Heatherwick.

Pored toga, projekat je takođe trebao da isporuči prostore za opuštanje i razonodu, kao i da bude energetski efikasan i održiv u pogledu korišćenja vode za navodnjavanje biljaka u parku - mada nikakvi detalji nisu obelodanjeni po ovim poslednjim pitanjima.

Pored rešavanja ovih problema, biro je želeo da ovekoveči lepotu pustinje i sarađuje sa njom, umesto pokušavanja da se bori sa njom i protiv toplote. U saopštenju za medije, Hitervik je objasnio: „Za nas, ideja uzimanja parka evropskog stila, postavljanje njega u pustinji kao komad travnjaka i neprestano zalivanje kako bi opstao je delovala u potpunoj suprotnosti sa lokalnim kontekstom.“

Dobijeni dizajn je inspirisan obrascima koji se nalaze u pustinjskom pejzažu kada zemlja pukne od toplote sunca, kao i zbog priznavanja činjenice da će vegetacija opstajati u pustinjskim uslovima ukoliko se nalazi u hladovini. Kupola koja imitira napuklo pustinjsko tlo se izdiže iznad parka, pružajući polupokriveni prostor u kome vegetacija može rastu. Ona je opisana od strane biroa kao „potopljena oaza“.

„Pitali smo se šta bi se desilo ukoliko razdvojimo pustinju i podignemo je u vazduh, tako da možete biti podignuti i da, noću, hodate na vrhu nje kako biste videli Veliku džamiju“, kaže Hitervik. „Vi ćete biti u mogućnosti da hodate na vrhu parka ili dole u njegov centar, gde će biti bujnog rastinja i bazena koji pasivno hlade okolni prostor.“

Objašnjavajući kako će se park Al Fajah razlikovati od prostora koji će zameniti, Hitervik kaže: „Mi smo bili svesni da je postojeći, veoma izloženi komad tla koristi velike količine vode i mi smo smatrali da je on prati evropski model kako bi park trebao da izgleda. Mi smo želeli da se vratimo na početak i ponovo osmislimo javni prostor prirode, kontemplacije i razonode u kontekstu potpuno različitih klimatskih uslova na Bliskom istoku.“

Park će obuhvatati džamiju, igrališta, bioskop na otvorenom, biblioteku, staze za vežbanje i bašte gde će se voće i povrće uzgajati za snabdevanje hrane i pića. Hladovina je zamišljena kao sredstvo za obezbeđivanje mesta za porodična okupljanja i piknikovanje, mesta za učenje i razonodu.

Izgradnja parka se očekuje da će započeti početkom sledeće godine, dok je rok za otvaranje dve godine nakon toga.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;