INFONET-468X60-BANNER

Gradi se najveća evropska fabrika vode za piće u Raveni

03.06.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Najveće postrojenje u Evropi za prečišćavanje vode za piće koje poseduje GE naprednu ZeeWeed*500 tehnologiju za tretiranje vode, gradi se u Raveni, u Italiji. Smeštena na istočnoj obali Italije, blizu Jadranskog mora, ova popularna turistička destinacija morala je da, zbog čestih nestašica vode, nađe način da obezbedi bolje snabdevanje vodom i obezbedi visokokvalitetnu vodu za piće za stanovnike i posetioce.

Pre nekoliko godina, Romagna Acque – Societa delle Fonti SpA, javno preduzeće zaduženo za snabdevanje vodom regije Romanja u Italiji, shvatilo je da su potrebna velika ulaganja u održavanje i dopunjavanje postojećih kapaciteta snabdevanja vodom kako bi se osigurala njena stalna dostupnost. Opština je izabrala GE tehnologiju membrane za taj projekat, zbog njene sposobnosti da pretvori neprerađenu vodu u visokokvalitetnu i vodu sigurnu za piće.

Često mučena dugim periodima suše koji uzrokuju kritično nizak nivo u rezervoarima, regija se okreće reci Po, najdužoj reci u Italiji, kao izvoru vode za piće. Neprečišćena voda reke Po ima visok sadržaj čvrstih čestica i zamućenosti posebno nakon kiše, tako da nova fabrika vode za piće ima ozbiljan zadatak - pročišćavanje ove vode.

„Naša regionalna ekonomija zavisi od industrije kao i od sezonskih poseta turista koji dolaze u obalno područje Ravene zbog popularnih plaža i istorijskih znamenitosti. Sigurna i pouzdana voda za piće je od suštinskog značaja kako bi turisti nastavili da dolaze i posećuju region Romanja”, izjavio je Andrea Gambi, generalni direktor preduzeća Romagna Acque – Societa delle Fonti SpA. „Prolazili smo kroz periode nestašice vode. Izgradnja nove fabrike vode za piće sa GE ZeeWeed tehnologijom predstavlja ključ za preobražaj reke u siguran izvor vode za piće”.

Kada je u pogonu, nova fabrika za proizvodnju pijaće vode koja koristi tehnologiju ZeeWeed 500 kompanije GE, proizvodi u proseku 95 miliona litara vode dnevno, što je dovoljna količina vode da zadovolji potrebe 400.000 ljudi. Kompanija GE će obezbediti tehnologiju za konstrukciju, nabavku i izgradnju zajedničkog poduhvata na čelu sa kompanijom Torricelli d.o.o. u partnerstvu sa kompanijom Degrémont a.d. Novo postrojenje biće najveća fabrika za proizvodnju pijaće vode ove vrste u Evropi, u kojoj se primenjuje tehnologija kompanije GE.

GE ZeeWeed 500 tehnologija je napredna tehnologija za filtriranje koja otklanja čestice, bakterije i viruse iz vode ili otpadne vode. Skoro 1.000 postrojenja širom sveta koristi ovu tehnologiju kako bi proizvodnja bila visokog kvaliteta. Njena jedinstvena mogućnost da tretira veliku tvrdoću i mutnoću vode, u kombinaciji sa visokoefikasnim radom i niskom potrošnjom energije i hemikalija, čini je idealnom za proces filtriranja vode lošeg kvaliteta ili sirove vode, uvek proizvodeći vodu visokog i stabilnog kvaliteta.

„Tokom proteklih par godina, italijanska regija Romanja imala je problem sa ograničenim konvencionalnim izvorima vode, kao što su rezervoari i akviferi i bila je prinuđena da se okrene alternativnim izvorima vode, koji mogu biti veoma lošeg kvaliteta. Sofisticirani procesi prerade vode, kao što je tehnologija za ultrafiltraciju ZeeWeed kompanije GE, idealni su u slučaju kada sirovi izvori vode moraju da budu pretvoreni u izvore vode za piće”, rekao je Yuvbir Singh, generalni menadžer sektora inženjerski sistemi, voda i tehnološki procesi u kompaniji GE Power&Water. „Sve više zemalja i gradova razmatraju nove načine kako bi bezbedno i pouzdano proizveli vodu za piće, bez obzira na to koliko su prirodni izvori vode lošeg kvaliteta.”

Ultrafiltracija koristi polupropustljive membranske barijere koje ne propuštaju otpadne čestice, bakterije, viruse, endotoksine i ostale patogene koji se nalaze u vodi, kako bi se proizvela prečišćena voda izuzetne čistoće i niskog sadržaja mulja. Predstavlja trajno rešenje za površinsku vodu, morsku vodu i biološki prečišćenu otpadnu vodu, pre reverzne osmoze i ostalih membranskih sistema za prečišćavanje vode. Ultrafiltracija se takođe koristi u industriji kako bi se izdvojile otpadne čestice iz rastvora.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;