INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

OMA projektuje aerodromski grad u Dohi

18.03.2013. | WAN

Arhitektonski biro OMA, predvođen Rem Kolhasom, jeste visoko cenjeni biro koji je napravio reputaciju za sebe sa pomalo nezgodnim projektima kao što je sedište kineske televizije CCTV u Pekingu i Tajpej centar za izvođačke umetnosti u Tajvanu. Biro trenutno ima studije u Roterdamu, Njujorku, Pekingu i Hong Kongu, sa planovima da otvori novu kancelariju u Dohi gde su upravo pobedili na međunarodnom takmičenju za projektovanje aerodromskog grada za 200.000 ljudi veličine 10 kvadratnih kilometara.

Projekat podržava Hamad međunarodni aerodrom (HIA) koji je blizu završetka izgradnje i namenjen je da ugosti i do 28 miliona putnika godišnje. Ovaj aerodrom od 594.580 metara kvadratnih obuhvata javnu džamiju, dva luksuzna hotela od po 100 soba, zdravstveni centar, garažu za 3.450 automobila i 3 centralne elektrane. Sastojaće se od 41 terminala i 20 daljinskih terminala kada bude otvoren u narednih nekoliko meseci.

Kako bi obezbedili nesmetano funkcionisanje ove impresivne nove infrastrukture, OMA i inženjeri iz kompanije WSP su dovedeni kako bi projektovali Airport City, seriju od četiri okruga koji će formirati kičmu aerodroma. Osnivač OMA, Rem Kolhas objašnjava: „Mi smo oduševljeni i počastvovani da učestvujemo u ovom uzbudljivom razvitku Dohe, u projektu koji je možda prvi ozbiljni pokušaj na svetu da se napravi interfejs između međunarodnog aerodroma i grada kome on služi.“

Razvoj će biti profilisan u četiri kružna okruga: Poslovni okrug koji će ugostiti novo transportno čvorište koje povezuje HIA sa Dohom; Avijacijski kampus koji će ugostiti kancelarijske i edukativne sadržaje za vazduhoplovne vlasti; Logistički okrug koji će snabdevati teretne i skladištene objekte; i Stambeni okrug koji će obezbediti domove za buduće zaposlene na lokaciji.

Procenjeni datum završetka za prvu fazu tridesetogodišnjeg razvoja je postavljen za 2022. godinu zbog priprema Katara da bude domaćin Svetskog kupa 2022. O projektima stadiona za Svetski kup u Kataru smo već pisali, i tekstove o njima možete pronaći ako kliknete na tag Katar ispod ovog teksta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;