SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća od prirodnih materijala u Oregonu

08.03.2013. | EKOkuće

U bujnim šumama Oregona, SAD, nalazi se malo selo u kome su sve kuće izgrađene od prirodnih materijala.

Među tim kućama posebno se izdvaja jedna koju su izgradili Linda i Janto i nazvali je Kuća smeha. Ovaj bračni par poseduje kompaniju Cob Cottage koja se bavi gradnjom kuća od koba, i vodi mnoge radionice i seminare radi upoznavanja ljudi sa ovim divnim prirodnim materijalom.

Kuća smeha je izgrađena od koba, koji predstavlja mešavinu gline, peska i slame. Ovaj neverovatno jak materijal je idealan za gradnju održivih kuća.  Za temelje su koristili stare betonske ploče koje su pronašli prilikom rušenja jedne kuće.

Janto navodi da je kob idealan prirodni materijal za gradnju jer, pored toga što je odličan toplotni izolator, njime mogu praviti razni oblici i strukture koje ne mogu konvencionalnim materijalima. Tako je u Kući smeha skoro sve izrađeno od koba, od zidova, preko podova, prostora za sedenje u dnevnom boravku, do peći na drva. Kuća ima velike prozore čime je obezbeđen dovoljan priliv dnevne svetlosti koji daje posebnu čar ovoj kući.

U kupatilo se nalazi ručno izrađen mozaik, a širom kuće se mogu videti mnoga umetnička dela napravljena od koba. Na vrhu kuće se nalazi zeleni krov koji pruža dodatnu toplotnu izolaciju.

Linda kaže da su za gradnju ove kuće potrošili veoma malo novca jer kob ne košta gotovo ništa. Njih dvoje su uz pomoć prijatelji sami sagradili Kuću smeha.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;