INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nemački istraživači razvijaju efikasnije organske solarne ćelije

05.07.2012. | Gizmag

Institut tehnologije u Karlsrueu (Karlsruher Institut für Technologie - KIT) ovog meseca će započeti novo istraživanje organskih solarnih ćelija koje se mogu štampati. Četvorogodišnji program ima za cilj povećavanje efikasnosti takvih ćelija na više od deset posto. Ove obećavane, jeftinije solarne ćelije mogu biti proizvedene korišćenjem postojećih tehnika kao što je sito štampa ili kontinuirani roll-to-roll proces. Do sada, međutim, niske stope efikasnosti su stajale između ovih ćelija i tržišta.

Metodologija koju će istraživači sa KIT-a koristiti je zasnovana na tandem arhitekturi, koja podrazumeva kombinovanje višestrukih solarnih ćelija koje nude komplementarne nivoe apsorpcije svetlosti. Oni slažu dve solarne ćelije direktno jednu na drugu, i one zajedno mogu požnjeti više sunčeve svetlosti i, shodno tome, postignuti bolje nivoe efikasnosti.

Organske ćelije su takođe poznate kao i plastične ćelije. One su laganije, fleksibilnije, polu-transparentne i više ekološke od drugih tipova ćelija, i nude brži povraćaj investicija. Takve karakteristike otvaraju mogućnosti za niz uzbudljivih novih aplikacija, posebno u arhitekturi, gde ove ćelije mogu biti integrisane u sam dizajn zgrada. Druge oblasti koje nude potencijal za ovu tehnologiju obuhvataju proizvodnju automobilskih delova i potrošačkih dobara.

Istraživači će se takođe baviti i novim materijalima, kao i načinima poboljšavanja stabilnosti ćelija. Sva testiranja će biti urađena u stvarnim životnim kontekstima, uključujući i proces proizvodnje, koji će biti smešten u industrijsko-kompatibilnom proizvodnom okruženju kako bi se poboljšale šanse za komercijalno primenjive rezultate.

Istraživači sa KIT-a nisu jedini koji rade na poboljšanju efikasnoti organskih solarnih ćelija, ali ako oni ostvare željeni cilj, ovaj tip solarne ćelije može se primaći postajanju konkurentim proizvodom sa drugim standardnim, ne-organskim silicijumskim modelima.

Istraživanje je omogućeno zahvaljujući finansiranju nemačkog Saveznog ministarstva za obrazovanje i istraživanje, koje je u visini od 4,25 miliona evra.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;