INFONET-468X60-BANNER

Urušio se krov dvorane u Slovačkoj (video)

27.01.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Mladi hokejaši iz Namestovog u Slovačkoj panično su bežali s leda hokejaške dvorane nakon što je krov odjednom počeo da se urušava.

Deca su u dvorani trenirala sa bivšim hokejašem ekipe "Florida Pantersa" Ričardom Zednikom. Krov nije mogao da izdrži težinu leda i snega koji je napadao i odjednom je počeo da se urušava. Na sreću, svi su uspeli da pobegnu na vreme, pre nego se krov potpuno urušio, a niko nije povređen.

Ovo nije prvi put da se usled tereta snega i leda dođe do urušavanja krovnih konstrukcija. Prošle i pretprošle zime preneli smo, takođe, vesti o rušenju krovnih konstrukcija zbog opterećenja (linkovi na kraju teksta).

Razlozi rušenja, premda još uvek neispitani, verovatno leže u činjenici da lake krovne konstrukcije (kao što su ove na primerima u Slovačkoj i SAD-u) nisu projektovane na način da mogu da izdrže statična opterećenja snežnih nanosa.

Takođe, dosta lakih-montažnih konstrukcija objekata za sport, tipa balona, su prilično rasprostranjeni i u Srbiji. Ne bi bilo čudno i da se neka od tih konstrukcija uruši usled opterećenja snega i leda.

Jedini savet koji bi vlasnici takvih objekta mogli da dobiju jeste da svakodnevno, tokom zimskih meseci, proveravaju krov svog objekta i traže eventualne snežne nanose koji deluju preteće. Najbolja opcija bi, u tom sličaju, bilo da evakuišu objekat i pokušaju da očiste snežne nanose sa krova.  

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;