INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Squak Mountain Stone – reciklirani papir i staklo, leteći pepeo i cement (video)

02.11.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Squak Mountain Stone™ (Skvok Mauntn Stoun) je vlaknasti cementni materijal sastavljen od recikliranog papira, recikliranog stakla, letećeg pepela i cementa. Materijal se ručno izliva u ploče i služi kao zamena za prirodni ili tesani kamen. Ima lepu završnu obradu koja podseća na steatit (sapunasti kamen) ili na krečnjak.


Ame Kviričoni (Ameé Quiriconi)

Od diplomskog rada do stvarnosti, priča o tome kako je nastao Squak Mountain Stone™ zvuči skoro kao kliše. Januara 2003. godine, završavajući svoju magistarsku tezu, Ame Kviričoni (Ameé Quiriconi) spremala je rad iz ekonomije. U zadatku, zasnovanom na knjizi Majkla Šumana (Michael Shuman) "Going Local: Creating Self-Reliant Communities in a Global Age" (Prelazak na lokalnu ekonomiju: Stvaranje samodovoljnih zajednica u globalnom dobu) zahtevano je od studenata da osmisle proizvod ili uslugu koji bi mogli da donesu dobrobit njihovoj lokalnoj privredi. Odnosno, trebalo je naći nešto u njihovoj zajednici što je kupljeno od nekoga izvan zajednice i onda osmisliti za taj predmet zamenu koja bi mogla da se pravi i prodaje u okviru lokalne privrede.

U svom radu, Ame Kviričoni predlaže korišćenje otpadnog papira iz lokalnog neprofitnog reciklažnog centra za proizvodnju materijala koji bi se koristio kao radna ploča ili ploča stola. Ovaj zadatak se pretvorio u poslovni poduhvat za nju i, do kraja 2003. godine, korišćenjem svog znanja iz inženjeringa, građevinarstva i istraživačke delatnosti, ona je osmislila jedinstveni novi proizvod nazvan Squak Mountain Stone™. 

Kada je Ame došla do toga da više ne može sama da radi, počela je da traži pomoć drugih. Prijatelj koga je poznavala od tinejdžerskih dana, priskočio joj je u pomoć oko teških poslova, a program lokalne zajednice nazvan LinkUp obezbedio je finansijska sredstva za nezavisno ispitivanje. Squak Mountain Stone™ prerastao je od pretpostavke iz diplomskog rada u stvarni proizvod za stvarni svet.

Materijal je kompozit sačinjen od papira i cementa, ploče teže oko 70kg/m2 i ne sadrže nikakva čelična ojačanja čime se omogućavaju modifikacije na terenu. Sadržaj recikliranih materijala korišećnih od strane krajnjih korisnika je 2,5%, a sadržaj recikliranog industrijskog materijala iznosi 49%. Proizvod sadrži manje od 1% kristalnog silicijuma. Ploče zahtevaju upotrebu završnog zaptivača nakon instalacije i tekuće održavanje voskom kako bi se osigurala maksimalna otpornost. Vrednosti recikliranog sadržaja izračunate su na osnovu ISO 14021 metoda, što znači da je težina ukupne količine vode koja je korišćena u procesu, čak iako nije sadržana u finalnom proizvodu, dodata totalnoj masi proizvoda.

Danas, Ame Kviričoni proizvodi ručnopravljene ploče od Squak Mountain Stone-a u svojoj maloj radnji u Sijetlu. Iako su Squak ploče originalno zamišljene i projektovane za upotrebu u kuhinjama i kupatilima, koriste se i u mnoge druge svrhe: kao klupe, ognjišta, stepeništa, oznake... Proizvodi Ame Kvirčoni, koji se prodaju isključivo putem mreže ditributera i nezavisnih prodavaca na malo, nalaze se u domovima i poslovnim prostorijama širom SAD-a.

 

 

Link: 

Povezani tesktovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;