INFONET-468X60-BANNER

Vila "Otpad" u borbi protiv otpada

12.08.2011. | M.D. | Batiactu

U francuskom gradu Nantu moguće je posetiti jednu veoma neobičnu kuću. Vila Otpad u potpunosti je sagrađena od recikliranih materijala, pronađenih na deponijama, ali i kod velikih kompanija. Iza ovog koncepta stoji lajtmotiv: ohrabrivanje smanjivanja korišćenja ambalaže.


Sakupljanje otpada na gradilištu (levo)
Mesto za trijažu i kompostiranje (desno)

Svako od nas proizvede oko 390kg otpada svake godine: što se ne bismo njime služili kao materijalom za gradnju kuća? To je otprilike bila ideja udruženja Tabakero koje je skupljalo otpad nekih dvadesetak dana po Nantu kako bi sagradili Vilu Otpad. Pokrenut u junu prošle godine u okviru Sedmice energije i biodiverziteta, ovaj projekat je imao za cilj izgradnju "prve projektovane vile u Francuskoj realizovane isključivo korišćenjem urbanog otpada". Frederik Tabari (Frédéric Tabary), arhitekta enterijera i dizajner, i Jan Falkero (Yann Falquerho), scenograf, bili su inspirisani projektom ScrapHouse iz San Franciska.


Gradnja unutrašnjih zidova od "papirnih" cigli (levo)
Deo starog vagona iskorišćen u gradnji (desno)

Grad Nant je odobrio Udruženju da svoj projekat realizuje na Stvaralačkom ostrvu (l’île de la Création), blizu čuvenog mamuta od 50 tona, koji defiluje svake godine ulicama grada pomoću ostrvske mašinerije. Tokom dvadeset dana u oktobru, udruženje Tabakero skupljalo je drvene, čelične i kartonske otpatke koje je grad Nant isporučivao direktno na gradilište. Umetnici su takođe obišli deponije "u potrazi za interesantnim, neuobičajenim materijalima", a i građani Nanta zamoljeni su da donesu svoj zeleni otpad koji je ostavljan u prostoru za kompostiranje od 9m3 koji se nalazio pored gradilišta. Nakon toga, počela je izgradnja u pravom smislu te reči koja je takođe trajala nekih dvadesetak dana: konstrukcija, zidovi, ali i nameštaj, sve uz pomoć dizajnera i stručnjaka za reciklažu predmeta i materijala. 


Enterijer od recikliranih materijala (levo)
Portreti učesnika u gradnji kao detalj (desno)

Smanjivanje otpada

"Cilj projekta jeste da se pokrene javna rasprava na temu smanjivanja otpada i mobilisanje dobrovoljaca koji bi učestvovali na događaju koji bi imao veliku medijsku pokrivenost", napominje Udruženje. Zato su brojne poznate ličnosti Francuske došle kako bi pomogle na gradilištu, ukupno je bilo oko 2,700 dobrovoljaca. Francuski glumac Bruno Solo je npr. učestvovao u aukciji za zakup noći u vili, od čega je prihod išao jednoj organizaciji. Sponzori projekta bila su brojna preduzeća, a Ademe (francuska Agencija za životno okruženje i upraljanje energijom) je takođe dao svoju podršku u toku rada stručnim savetima u oblastima okruženja, energije i održivog razvoja. Do 31. decembra (2010), bilo je moguće posetiti vilu i čak provesti noć u njoj. U januaru je ona razmontirana i potom ponovo montirana u eko-naselju Botijer-Šene (Bottière-Chénaie) kako bi koristila raznim udruženjima.

Druge vile u Parizu i Njujorku

Slogan ostaje isti: Smanjenje otpada koji ostaje iza savremenog potrošačkog sveta i pokretanje javne rasprave dok se gradi prava kuća. "Reciklaža je samo jedna karika u lancu", procenjuje Tabari. "Ova vila je pre svega simbol prevencije stvaranja otpada, podsećanje da je potpuno beskorisno kupovati predmete koji imaju previše ambalaže."

Dva prijatelja planiraju da ovaj svoj koncept izvezu u druge zemlje i da prikažu Vilu Otpad u Parizu, Njujorku i Briselu. Parizu će tokom 2011. godine ugostiti ovaj projekat, ali ovog puta na njemu neće raditi dobrovoljci već zanatlije. "Oni će biti predvodnici operacije, moraće da našu način da recikliraju materijal koji bude kao otpad donesen na gradilište i da ga onda iskoriste za gradnju", objašnjava Frederik Tabari. Takođe, budžet će biti samim tim veći - 1,7 miliona evra (za nantski projekat potrošeno je 280.000 evra).

Linkovi:

Vezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;