INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevinske dozvole i dalje problem u Srbiji

29.06.2011. | EurActiv

U izveštaju o uslovima poslovanja u jugoistočnoj Evropi koji je 28. juna objavila Svetska banka, gradovi Srbije su najlošije rangirani u pogledu izdavanja građevinskih dozvola uprkos Zakonu o planiranju i izgradnji iz 2009. godine kojim je taj proces pojednostavljen.

Situacija, međutim, nije ujednačena - najlošija je u Beogradu, u kojem se na građevinsku dozvolu sada čeka skoro godinu dana, 5 meseci duže nego 2008. godine, kada je objavljen prethodni izveštaj Svetske banke, koji meri napredak u reformama u 4 oblasti:

  • procedure za pokretanje firmi
  • procedure za izdavanje građanskih dozvola
  • upis imovine
  • sudsko izvršenje ugovora.

U konkurenciji 22 grada Srbije, Bosne Hercegovine, Banja Luke, Albanije, Crne Gore i Moldavije, Kruševac je za samo jedno mesto bolji od Beograda po izdavanju građevinske dozvole, Užice je na 16. mestu, a Vranje i Zrenjanin dele 13. poziciju. U Vranju, kako se navodi, dozvola sada može da se dobije za 6 meseci, što je 3 meseca brže nego pre 3 godine.

Ekonomista Svetske banke Tea Trumbić kazala je da je u ovoj oblasti nekoliko gradova ostvarilo napredak zahvaljujući Zakonu o planiranju i izgradnji, dok je u nekim drugim uočen problem u pogledu navikavanja agencija, ali i kompanija, na nove uslove. Na pitanje zašto je situacija i dalje loša uprkos usvajanju zakona o planiranju i izgradnji 2009. godine kojim je trebalo da izdavanje dozvola bude pojednostavljeno, ona je objasnila da je za primenu zakona uvek potrebno vreme, a ukazala je i na nejasnoće u primeni odredbi o pretvaranju prava korišćenja u svojinska prava.

Gradovi u Srbiji su generalno gledano skupi kada je reč o građevinskim dozvolama, pa ti troškovi iznose tri četvrtine troškova svih procedura u protivvrednosti od 83.278 dolara.

Sa druge strane, u Zrenjaninu je najefikasniji sud u regionu za rešavanje privrednih sporova i izvršenje ugovora. Tamo je, kako se navodi, potrebno 10 meseci za tu proceduru, što je isto kao u SAD. "U Zrenjaninu se koriste informacione tehnologije kao pomoć sudijama pri upisu predmeta u upisnik i upravljanju sudom. Preduzetnici takođe mogu da se opredele za sistem alternativnog rešavanja sporova (medijacija), kojim je smanjen broj predmeta u radu", navodi se u izveštaju.

Da je dobar rezultat postignut zahvaljujući rešenjima koja su primenjena u toj lokalnoj zajednici pokazuje činjenica da se u Srbiji nalazi i jedan od najsporijih sudova u regionu - u Kruševcu, gde postupak može da traje i dva puta duže nego u Zrenjaninu.

"Srpski gradovi su rangirani različito u zavisnosti od indikatora. Kada je reč o pokretanju firmi, Srbija je oko proseka na donjoj strani liste, ali po izvršenju ugovora ima Zrenjanin koji je na vrhu", kazala je Trumbić i dodala da se "definitivno i u Srbiji može pronaći najbolja praksa".

"Opšta poruka izveštaja je da su svi gradovi napredovali u najmanju ruku u nekim od oblasti, pa su i u Srbiji mnogi gradovi ostvarili poboljšanje u nekim oblastima. Učinjen je napredak u pokretanju firmi kroz jedinstveni šalter (One stop shop), što smanjuje vreme i složenost postupaka za pokretanje poslovanja", rekla je.

"Velike razlike u privrednim propisima u regionu ukazuju na prostor za poboljšanja", navodi se u izveštaju.

Srbija je loša po vremenu potrebnom za upis nepokretnosti, budući da je potrebno 2-3 meseca. Međutim, kako se ističe, ulažu se napori da se taj proces ubrza. "Uz digitalizaciju katastarskih karata, ovim reformskim procesima vreme za upis nepokretnosti već je smanjeno za 30 dana u Zrenjaninu (sa 100 dana 2008. na 70 dana), za 25 dana u Vranju (sa 84 dana 2008 na 59 dana), za 20 dana u Beogradu (sa 111 dana 2008. na 91 dan) i za 17 dana u Užicu (sa 91 dan 2008. na 74 dana)", navodi se u izveštaju.

Međutim, po celokupnim uslovima za upis nepokretnosti, Srbija nije toliko loše rangirana - Vranje je na 5, Zrenjanin na 6, Kruševac i Užice na 10. a samo Beograd u donjoj polovini - na 16. mestu. Po lakoći pokretanja preduzeća, gradovi Srbije su uglavnom u donjoj polovini - Beograd na 11. mestu, Užice na 12, Vranje i Zrenjanin na 14. i Kruševac na 16. To je ujedno jedini pokazatelj po kojem Beograd nije najlošiji u Srbiji.

Ministar Oliver Dulić je najavio da će Beograd do kraja godine doneti generalni plan regulacije što će ubrzati izdavanje građevinskih dozvola. Sve opštine usvojiti urbanističke planove, što će će omogućiti da cela Srbija napreduje na listi Svetske banke. "Problem u Srbiji nije Zakon o planiranju i izgradnji, već loša infrastruktura za primenu tog zakona, odnosno nesređen katastar nepokretnosi i nepostojanje adekvatnih urbanističkih planova", rekao je.
Dulić je istakao da su nakon objavljivanja izveštaja Svetske banke prvi put i eksperti priznali da je Zakon o planiranju i izgradnji omogućio ubrzanje procedura za izdavanje građevinskih dozvola. "Situacija je značajno popravljena u poslednje dve godine. Srbija će prvi put u istoriji, do kraja ove godine, imati kastatar neprokrentnosti na terijtoiji cele zemlje i većina gradova će imati generalni plan regulacijne na osnovu kojeg može da se izda dozvola", naglasio je Dulić.

Izvršni direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ocenio je da postavljanje preteranih zahteva za dobijanje određenih dozvola i dugi rokovi za ostvarivanje prava građana mogu biti izvor korpcije. "Građani su često podstaknuti da ponude mito kako bi ubrzali proces dobijanja dozvola i ostavrivanje svog prava". Mogućnost nastanka korupcije, prema njegovim rečima, postoji i kada građani treba da ispune previše formalnih zahteva, bilo da je reč o dozvolama koje izdaju gradski ili republički organi ili uslugama koje treba da se pruže građanima.
Rok čekanja za građevinsku dozvolu u Beogradu je, kako je istakao, veći u odnosu na druge gradove Srbije, što ukazuje da to nije posledica samo zakonskih rešenja, već i velikog broja zaostalih slučajeva koji se ne rešvaju.
Nenadić je podsetio da se smanjenje broja dozvola i odobrenja koje se za ostvarenje prava traže od građana, nalazilo u preporukama grupe zemalja za borbu protiv korupcije od pre 4 godine.
(Izvor: Beta)

Dobijanje građevinske dozvole najlakše je u makedonskom gradu Bitolju, u kojem je za to potrebno 96 dana, po čemu se Bitolj našao na 27. mestu u svetu. Celokupna procedura izdavanja građevinskih dozvola najlakša je u Nikšiću u Crnoj Gori. Troškovi tog posla najviši su u Podgorici - 2.132% prihoda po stanovniku, odnosno 140.000 dolara, a najniži u moldavskom Baltiju - 110% prihoda po stanovniku, odnosno 1.852 dolara.

Po izvršenju ugovora najlošiji je grad Prizren, gde se nalazi jedini privredni sud na Kosovu. Najduža procedura zabeležena je u Mostaru - 4 godine.

Kosovo je u izveštaju dato odvojeno, a ispitivani gradovi su Prizren i Priština. U njima je najteže pokrenuti posao, ali su najjeftiniji po pitanju upisa nepokretnosti. Prizren ima jednu od najbržih procedura za izdavanje građevinskih dozvola - to traje 160 dana, a u Prištini dva puta više.

U svih 19 gradova koji su bili obuhvaćeni i izveštajem iz 2008. godine zabeležen je napredak u najmanje jednoj oblasti. Nijedan grad nije u svemu najbolji, ističe se u izveštaju, uz napomenu da u regionu postoje modeli dobre prakse na koje se zemlje mogu osloniti.

Hipotetični grad u jugoistočnoj Evropi, koji bi primenio najbolju praksu regiona u svakoj od oblasti koja je obuhvaćena izveštajem, bio bi 6. na listi 183 svetske privrede. U njemu bi za osnivanje preduzeća bilo potrebno 3 dana i samo 3 procedure, kao u Skoplju, za upis imovine trebalo bi 5 dana, kao u moldavskim gradovima Balti i Kišinjev, a izvršenje ugovora trajalo bi 290 dana, kao u makedonskom Tetovu. Troškovi pokretanja preduzeća bili bi 1,5% prihoda po stanovniku, kao u Pljevljima u Crnoj Gori, a troškovi upisa imovine iznosili bi 0,52% vrednosti imovine, kao u Prizrenu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;