INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Osnove opremanja dnevne sobe

13.09.2010. | Katalog NAMEŠTAJ

Za većinu ljudi, raspoređivanje nameštaja u prostoriji nije jednostavan posao. Prave se brojne greške koje veoma lako mogu biti izbegnute.

Dnevna soba je prostorija predviđena za verovatno najveći broj različitih aktivnosti. Bilo bi dobro početi od definisanja aktivnosti koje će se najčešće odvijati u dnevnoj sobi: okupljanje porodice, prijatelja, primanje gostiju, čitanje, gledanje televizije, slušanje muzike, igranje društvenih igara, plesanje...

U skladu sa definisanim aktivnostima, treba odabrati potreban nameštaj i opremu: sofa, stočić ili sto, fotelje, lampe, police za knjige ili TV, ormar, pomoćni stočići, muzički uređaj, televizor...

Treba odabrati ključnu tačku u sobi. To može biti neki arhitektonski element, veći ili veoma lep komad nameštaja, umetničko delo... Bitno je da se akcenat stavi na jedan predmet od koga se onda počinje dalje opremanje prostorije. Cilj je da ka tom predmetu bude usmereno sve tako da on bude u centru pažnje kada se uđe u prostoriju. Dnevna soba može imati dve tačke fokusa ako je velika. U većini slučajeva, dovoljna je samo jedna ključna tačka u prostoriji.

Da bi se izbegla neravnoteža i pretrpanost u prostoriji, treba analizirati arhitekturu i obim prostora. Treba voditi računa da se vrata i prolazi ka drugim prostorijama ne zaklanjaju nameštajem. Ako ne postoji drugo rešenje i veći komad nameštaja mora da se stavi u blizinu, treba ostaviti dovoljno prostora za nesmetan prolaz oko njega.

Treba izbeći i zaklanjanje prozora, ali sofa sa niskim naslonom može da se stavi ispred njega ako se ostavi makar 30cm razmaka između njih kako bi se napravio prostor za zavese i da bi se oslobodio prostor ispred izvora toplote.

Ako postoji, kamin treba postaviti za polaznu tačku u uređenju prostorije i raspoređivanju nameštaja. Kamin je vrednost sam po sebi i ne bi trebalo da bude zaklonjen ničim jer to umanjuje njegovu važnost.

Osnovno pravilo razmeštanja nameštaja jeste formiranje društvenog ostrva koje će pospešiti stvaranje veze među ljudima koji se nađu u prostoriji. Predmet koji je izabran za ključnu tačku prostorije može biti deo društvenog ostrva (velika, lepa sofa npr) ili će društveno ostrvo biti usmereno ka njemu (kamin ili prozor sa lepim pogledom npr).

Pozicioniranje nameštaja koje čini društveno ostrvo biće, u najvećem broju slučajeva, ili paralelno ili pod uglom. Kod paralalnog pozicioniranja, ako postoje dva dvoseda, oni će biti postavljeni nasuprot jedan drugom ili jedan od dvoseda mogu zameniti dve fotelje postavljene jedna do druge. Kod pozicioniranja pod pravim uglom, dva dvoseda se postavljaju pod pravim uglom. Drugi nameštaj (stočići, stolice...) postavljaju se zatim tako da prate raspored velikih komada nameštaja.

Ne treba pretrpavati prostor. Treba razmisliti dobro pre kupovine nameštaja da li će se on uklopiti sa drugim stvarima i da li će odgovarati u potpunosti ulozi koja mu je namenjena.

Ne treba gurati nameštaj skroz do zida. Ovo je greška koja se pravi najčešće kako bi se što više iskoristio prostor ili jer to izgleda kao najlakši način za raspoređivanje nameštaja u sobi – strogo praćenje linije zidova. Naprotiv, najčešće prostor na tako nije dobro iskorišćen jer često ostaje prevelik prazan centar koji stvara smetnje u komunikaciji, a ključna tačka ne postoji.

Kada se rasporedi krupan nameštaj, završen je najvažniji posao. Sada treba personalizovati sobu i dopuniti je sitnicama. Opet se kreće od ključne tačke u sobi. Prvo treba nju istaći detaljima, pa nastaviti dalje. Prostor u kome boravimo stalno se menja prateći naše potrebe.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;