INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Green BIM - razvoj zelene gradnje podstiče razvoj i implementaciju Green BIM alata

17.09.2010. | McGraw-Hill Construction

Razvoj zelene gradnje podstiče implementaciju BIM (Building Information Modeling - više na linku na kraju teksta) softverskih rešenja prema novoj studiji koju je poslednjeg dana avgusta objavio McGraw-Hill Construction - Zeleni BIM: kako BIM doprinosi zelenom projektovanju i gradnji (SmartMarket Report, Green BIM: How Building Information Modeling is Contributing to Green Design and Construction).

Studija je nastala u saradnji sa USGBC-om, MCAA-om (Mechanical Contractors Association of America), Autodesk-om i 13 drugih značajnih organizacija u građevinskoj industriji. Studija daje detaljniju analizu značaja BIM-a za zelenu gradnju, sinteza koja se naziva i Green BIM.

- Zelena gradnja već je transformisala projektovanje i gradnju u SAD, a BIM ima potencijal da poceća inovativnost i efikasnost u procesu projektovanja i izgradnje - kaže Harvey Bernstein iz kompanije McGraw-Hill Construction:

- Tako BIM alati koji služe za postizanje ciljeva održivosti predstavljaju veliki potencijal za industriju zelene gradnje.

Zelena gradnja uzima sve veći deo građevinskog kolača, baš kao što to radi BIM u svetu softvera za projektovanje. Sa druge strane, akteri industrije priznaju da su tek začeprkali potencijal BIM-a da postignu svoje zelene ciljeve. Samo 17% korisnika Green BIM-a trenutno koriste preko 50% ovog potencijala, ali se uskoro očekuje oštar rast primene ovih rešenja u projektovanju i  izgradnji.

- Očekivanja u vezi sa ulogom Green BIM-a za zelenu gradnju u narednim godinama su ogromna - kaže Bernstein - Čak 78% ispitanika koji trenutno ne koriste BIM na zelenim projektima očekuju da će se to svakako desiti već u naredne tri godine.


- Zelena gradnja i BIM su dva najdinamičnija trenda u građevinskom sektoru - kaže Steve Jones koji je zadužen za BIM inicijative u komapniji McGraw-Hill Construction. Ova kompanija napravila je i poseban sajt posvećen Green BIM-u.

- Iako za sada rastu nezavisno, bilo je neizbežno da se spoje jer analitičke i simulativne mogućnosti modeliranja savršeno prirodno uklapaju se sa ciljevima zelene gradnje. Zato ovaj izveštaj predstavlja osnovu za pozicioniranje ove evolucije danas i ukazuje put kojim će ići novi zanimljivi projekti u budućnosti - zaključuje Jones.

Više detalja o ovoj temi potražite na linkovima ispod.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;