INFONET-468X60-BANNER

Solarni paneli kao zamena za asfaltne slojeve puta (video)

02.09.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Preduzeće Solar Roadways osnovao je bračni par Brusaw - Scott (elektroinženjer) i Julie (psihoterapeut). Osnovna ideja iza koje stoji ovo preduzeće jeste izgradnja puteva pomoću solarnih panela umesto asfalta. Inspiracija je krenula od avionskih crnih kutija koje mogu da sačuvaju elektroniku u njima netaknutom čak i u slučaju teških avionskih nesreća.

Ovakvi putevi bi se sami isplatili posle određenog vremena a Scott objašnjava i da nećemo zauvek imati bitumena neophodnog za proizvodnju asfalta.

Prošle godine njegova firma dobila je sredstva od Savezne direkcije za auto-puteve od kojih su napravljeni prvi prototipovi. Scott naglašava da su zahvaljujući procesu praktičnog rada samo za poslednjih godinu dana došli do više važnih otkrića u vezi sa konstrukcijom panela.

Gradnja puteva pomoću solarnih panela dozvolila bi instalaciju i druge elektronike u puteve koji bi tako mogli imati LED horizontalnu signalizaciju, električne grejače za otopljavanje snega i leda, ali i mogućnost napajanja električnih automobila.

Tehničke karakteristike koje moraju biti ispunjene jesu:

  • zaštićena elektronika
  • otpornost na habanje i mehanička oštećenja
  • propusnost sunčevih zraka
  • jednostavna zamena panela.

Vodeći se činjenicom da putevi štete okruženju pokrivanjem velikih površina zemljišta (samo auto-putevi u SAd ukupno su dugi 75.440km) ubiranje sunčeve energije sa ovolike površine delimično bi nadomestilo ove mane. Takođe, Scott predlaže i podlogu za ovakve puteve koja bi bila napravljena od kompresovanog otpada.

Pored puteva, paneli bi mogli pokrivati i ulice, parkinge, dečija igrališta, logističke parkove i druge danas asfaltirane površine.

Solar Roadways je trenutno u trci za Ecomagination Challenge: nagradu od 200 miliona dolara za izvođenje eksperimenata koji treba da ispitaju mogućnosti unapređenja energetske mreže budućnosti.

Linkovi:

 

 

Komentari: 2

milos 11.01.2011 11.30.55

u crnoj gori treba jos gradjevinskih firmi da se ukljuce u auto put, smatram da su crnogorci vredniji nego kinezi ako su oni samo brojni. svi za auto put to je buducnost crne gore

Nas Tesla 03.10.2010 18.54.01

Ipak je Nikola Tesla bio ispred svih bar pola milenijuma. Bezicni prenos energije, kao i njena eksplatacija iz okoline samo na obicnu antenu je jos uvek samo san za sve, a kamo li za nas.

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;