INFONET-468X60-BANNER

Novi koncept napajanja električnom energijom za nezavisne sisteme manjih individualnih objekata

24.08.2010. | MIT

Era individualntih energetskih sistema (personalized energy systems), u kojima kuće i zgrade proizvode sopstvenu energiju za grejanje, hlađenje i napajanje električnih uređaja pa čak i automobila, možda ulazi u novo razdoblje - veće nezavisnosti od velikih sistema za napajanje. Naučnik-istraživač i vođa tima dr Daniel Nocera predstavio je novi koncept napajanja na 240. Nacionalnom skupu američkog udruženja hemičara koji se od 22 do 26. avgusta održava u Bostonu, Masačusets.

šema rada individualnog sistema po novom konceptu (dnevni i noćni režim) 
- tokom dana električna energija iz solarnih kolektora služi za napajanje uređaja, osvetljenja i električnog vozila, ali i za proces elektrolize u kom se razdvajaju vodonik i kiseonik iz vode, a tokom noći kreće povratni proces u kom sakupljeni vodonik i kiseonik služe za proizvodnju električne energije za napajanje sistema domaćinstva ili manjeg poslovnog objekta..

Gubici na transportu električne energije sve više podstiču naučnike da razvijaju rešenja lokalne proizvodnje. Ovaj pristup naročito ima značaja u delovima sveta gde veliki broj stanovnika živi u lošim uslovima, bez ikakve infrastrukture.

- Naš cilj je da svaka kuća ili mali poslovni objekat imaju sopstvenu elektranu. Zato smo svoje istraživanje usmerili ka stvaranju energetskih uređaja koji se mogu proizvoditi, distribuirati i postaviti veoma povoljno. Istina je da postoje velike prepreke do ovog cilja kao što je, na primer, nedovoljno dobra efikasnost solarnih ćelija koje danas koristimo. Sa druge strane, mislim da nismo daleko do momenta kada će udaljena naselja u Indiji i Africi moći da priušte osnovni sistem za proizvodnju energije - objasnio je Nocera namere svog tima.

Sistem koji tim predlaže sastoji se od krovnog solarnog fotonaponskog panela za proizvodnju električne energije za zagrevanje, kuvanje, osvetljenje, ali i da puni baterije u električnim automobilima stanara.

Višak električne energije bio bi iskorišćen u uređajima za elektrolizu (electrolyzer) koji vodu može da rastavi na sastavne hemijske elemente - kiseonik i vodonik. Oba elementa čuvala bi se u posebnim kanisterima. U tamnim i hladnim noćima, kada je solarni panel van upotrebe, ceo sistem bi se prebacio na suprotan proces: kiseonik i vodonik bi u posebnom uređaju (generatoru) služili da se proizvede električna energija i čista pijaća voda kao nusproizvod procesa.

Naučnici koji su postavili ovaj koncept tvrde da je na ovaj način moguće proizvoditi energiju neprekidno.

Katalizator - tema br. 1

Nocera je u svom predavanju najviše pažnje posvetio uređaju za elektrolizu kome je neophodan dobar katalizator koji treba da pokrene hemijsku reakciju. U saradnji sa MIT-om u Kembridžu, Masačusets, on je već uspeo da prebrodi jednu veliku prepreku.

Naime, već postoje dobri katalizatori koji mogu da izdvoje vodonik. Međutim, problem je bio pronaći pristupačan i dugotrajan katalizator koji će proizvesti kiseonik. Dva tima uspela su da pronađu katalizator koji rešava ovaj problem. Uz pomoć njihovog katalizatora ne moraju se koristiti skupi platinumski i potencijalno opasne hemikalije koje se koriste prilikom njihove proizvodnje.

Sun Catalytix

Novi katalizator patentiran je pod imenom Sun Catalytix, i istraživači tvrde da predstavlja super-efikasni i bezbedni katalizator koji će naći primenu u individualnim sistemima za napajanje električnom energijom u kućama i malim poslovnim objektima, i to već za dve godine.

Istraživački rad su finansirale Nacionalna fondacija za nauku i Fondacija Chesonis Family. Direktni saradnici na projektu bili su Mircea Dinca i Yogesh Surendranath.

Zatim je i Agencija za napredne istraživačke projekte u oblasti energetike iza koje stoji Ministarstvo energetike SAD (DOE) obodrilo nova sredstva koja će biti uložena u nova istraživanja sa efikasnijim komponentama za katalizatore.

Tim se uzda da nikl-borat spada u sastojke koji mogu da doprinesu optimizaciji super-efikasnih dugotrajnih katalizatora za primenu u tehnologijama čuvanja energije.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;