INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sakupljanje i prečišćavanje kišnice na primeru jednoporodične kuće

06.05.2010. | Green Building Advisor

Small Point, malo obalsko naselje, tokom zimskih meseci ostaje bez vode jer se javni vodovod iskuljučuje. Laura Sewall stanovnica tog naselja morala je da potraži alternativno rešenje.

Moguće rešenje bila je izgradnja bunara ali previsoki sadržaj minerala u lokalnom zemljištu zahtevao bi prečišćavanje vode, a Laura nije želela da previše remeti hidrološki balans.

Sistem je projektovao i izgradio Christopher Hahn, vlasnik firme Houseworks, Phippsburg, Mejn, koja je sertifikovana i za izgradnju "beskonačnih bazena". Za proračun je uzeo mesečni prosek visine padavina od oko 10cm i izračunao je koliko će strmi metalni krov za to vreme sakupiti kišnice.

Koristio je formulu koja je pretpostavila da će se na kvadratnoj stopi gabarita kuće sakupiti oko pola galona vode tokom svake kiše - oko 20 litara po kvadratnom metru.

Sa površinom krova od 205m2 sistem će prosečno sakupiti oko 16.500 litara kišnice mesečno. Zato je predvideo četiri rezervoara čiji ukupni kapacitet iznosi skoro  dvostruko više (po 8.000 litara). Ovako dimenzionisan, sistem će moći da obezbedi dovoljno vode i u mesecima kada ne postoji drugi izvor osim kišnice.

Napomena: treba uzeti u obzir da je prosečna potrošnja vode u domaćinstvima u SAD veća od proseka razvijenih zemalja - detaljnije pogledajte na tabu "ušteda vode" na kraju teksta.

Korak prvi - Sakupljanje kišnice (šema 1)

Kiša koja pada na kosi metalni krov sakuplja se olucima i sprovodi u podrumske tankove vertikalama. Svaka vertikala nastavlja se na plastično koleno fi100 i uliva se u cev ispod plafona sa tri strane podrumske prostorije u kojoj su rezervoari za vodu.

Ova cev se nastavlja na sva četiri rezervoara zapremine po 8.000 litara. Ispred ulaza u svaki od rezervoara nalazi se ventil za ručno upravljanje kojim će vlasnik odrediti želi li da puni neki od rezervoara.

S obzirom da se na krovu sakuplja prašina, pre nego što se počne sa čuvanjem i filtriranjem kišnice, prvi talas se posebno izdvaja i ne ide u glavne tankove. Ovo se postiže posebnim ventilom u sistemu.

Kako ne bi dolazilo do sedimentacije u samim tankovima, voda se sa dna rezervoara dalje vodi kroz cev prečnika 2,5cm (1 col). Pre nego što konačno uđe u kućne vodovodne instalacije, voda se mora prečistiti u mašinskoj sobi.

Korak drugi - Prečišćavanje kišnice (šema 2)

Pumpa potiskuje vodu da prođe kroz rezervoar za pritisak i seriju filtera. Filtracija vode vrši se u tri filtera koji rade na principu sedimentacije: 25 mikrona, 5 mikrona i 0,5 mikrona, kao i u UV-filteru.

Nakon filtriranja, cevovod se grana, sajednim krakom koji ide u bojler a druga direktno u instalacije.

Potrošnja vode minimizovana je upotrebom sanitarija sa aplikacijama za uštedu vode: vodokotlići sa dvojakim mlazom, glave za tuš sa malim protokom vode, i sl. (pogledati više na tagu "ušteda vode" ispod teksta).

Linkovi:

 

 

Komentari: 2

Andrea 13.09.2020 15.19.25

Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko je kisnica zdrava kod nas? Ja sam nasla kako ovi ljudi iz Kanade to rade. Deluje kao zanimljiv nacin. Sta vi mi mislite? Pozdrav. Andrea https://samoodrzivost.com/sistem-za-prikupljanje-skladistenje-i-preciscavanje-kisnice/

Vlada 22.09.2011 18.54.12

Interesantno, hvala za prevod.

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;