INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neom potencijalna destinacija Svetskog prvenstva u fudbalu 2034?

07.09.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U svetu sporta kruže glasine da bi Saudijska Arabija mogla biti domaćin narednog Svetskog prvenstva u fudbalu. Prema nedavnim izveštajima, zemlja je već započela sa pripremama za prvenstvo 2034. godine, a u centru pažnje je impresivni razvojni projekat Neom, smešten na severoistoku kraljevine.

Trojena

Trojena (Foto: Neom)

Iako su postojali planovi za zajedničku organizaciju sa Egiptom i Grčkom 2030. godine, izgleda da je Saudijska Arabija odlučila da krene samostalnim putem. Jedno od predloženih mesta za održavanje utakmica je ski-centar Trojena, deo Neoma, koji je već izabran za domaćina Zimskih igara 2029. godine.

Zanimljivo je da, uprkos visokim temperaturama, postoji mogućnost da se turnir održi tokom leta koristeći planinske predele. Međutim, nije isključena ni opcija zimskog turnira, s obzirom na iskustvo Katara 2022. godine.

No, organizovanje ovako velikog događaja ne dolazi bez izazova. Pored logističkih i infrastrukturnih pitanja, Saudijska Arabija će se verovatno suočiti sa kritikama zbog pitanja ljudskih prava, što je i Katar doživeo. Međunarodne organizacije već izražavaju zabrinutost zbog situacije u zemlji, posebno u vezi sa razvojem Neoma.

Ipak, Saudijska Arabija je pokazala ozbiljnu posvećenost sportu, dovodeći svetski poznate fudbalere i investirajući u sportske događaje. Njihova ambicija da postanu centar svetskog sporta je jasna, a organizacija Svetskog prvenstva bi mogla biti kruna tih napora.

Dok čekamo zvaničnu odluku, svet sporta nestrpljivo iščekuje da vidi hoće li Neom postati domaćin jednog od najvećih sportskih događaja na planeti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;