SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Senzori koji detektuju pomeranje tla i urušavanje zgrada omogućiće bržu reakciju nadležnih

12.04.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Tražeći metod za detektovanje urušavanja zgrada ili tla na kosinama, naučnici Korejskog instituta za građevinarstvo i građevinsku tehnologiju (KICT) napravili su pametni senzor koji registruje ove promene i omogućava daljinsko praćenje u realnom vremenu.

Postavljanje senzora u pećini

Postavljanje senzora u pećini (Foto: KICT)

Odavno postoje sistemi koji mere kretanje tla, ali su namenjeni samo stručnjacima, skupi su i teški za korišćenje, pa nisu našli širu primenu.

Novi visokoefikasni senzori otkrivaju promene u nagibu od 0,03° i uključuju upozoravajuće LED svetlo. U područjima visokog rizika mogu da se postave na udaljenosti 1-2m radi kontinuiranog praćenja kretanja tla.

Zahvaljujući tehnologiji optičkog prenosa sočiva, LED upozorenje je danju i noću vidljivo golim okom čak i na udaljenosti od 100 metara. Kada se lampica upozorenja uključi, ljudi zaduženi za nagledanje mogu daljinski da utvrde šta se dešava i upozore nadležne.

Novi senzori su daleko lakši za ugradnju i jeftiniji od dosadašnjih, a bez zamene baterije mogu da rade skoro godinu dana. Podnose temperature od  -30°C do 80°C, pa se očekuje da će u velikom broju koristiti u područjima sa velikim sezonskim varijacijama.

Algoritam u senzorima analizira i procenjuje rizik na osnovu uslova nadgledanih lokacija da bi se sprečili lažni alarmi. Korišćenje ovih senzora moguće je na gradilištima, pri tunelskim radovima, na oronulim zgradama i istorijski značajnim građevinama, u rudnicima, podzemnim objektima, kao i u područjima podložnim klizištima.

Senzori otkrivaju promene u nagibu od 0,03°

Senzori otkrivaju promene u nagibu od 0,03° (Foto: KICT)

U okviru pilot projekta senzori su postavljeni u kanalima nastalim od lave na ostrvu Jejudo, zatim na padinama duž nacionalnih puteva i u planinskim oblastima, kao i pored brzih železnica GTX-A u Seulu.

Istraživači navode da tehnologija detekcije koja je do sada korišćena ne može brzo da reaguje na urušavanje jer je potrebno mnogo vremena za analizu i tumačenje podataka, a nova tehnologija senzora će u velikoj meri smanjiti vreme potrebno za reagovanje.

Očekuje se da će senzori biti postavljeni na mnogo lokacija, naročito tamo gde su u planu veliki građevinski projekti ili objekti predviđeni za rušenje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;