INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U građevinarstvu na „crno“ radi više od 50 odsto neimara (video)

21.07.2014. | Tanjug

Za obnovu srpskog građevinarstva je neophodno osnivanje Razvojne banke, ali i suzbijanje sive ekonomije koja je sve pristunija u građevini, gde prema nekim procenama na „crno“ radi više od 50 odsto neimara, rečeno je „Tanjugu“ u „Privrednoj komori Srbije“.

Predsednik „Udruženja za građevinarstvo u PKS“ Viktor Kobjerski je istakao da je veoma važno osnivanje Razvojne banke koja će omogućiti garancije i povoljne kredite za naše građevinare da bi mogli da obnove zastarelu mehanizaciju i tehnologiju, kao i da bi preživeli ova teška vremena. Prema njegovim rečima, skoro sva domaća građevinska preduzeća imaju problema sa likvidnošću.

- Set novih zakona koji bi trebalo da omogući brzo i lako dolaženje do investitora i dozvola u građevinarstvu veoma je važan i treba ga što pre usvojiti – naglasio je Kobjerski.

On je kazao da je veoma važno da građani shvate da je ovo pravi i poslednji trenutak da se pomogne državi i vladi koja želi da uvede nove procese za bolji i brži rad u Srbiji. Strani investitori imaju velike investicije u Srbiji i značajni su za domaću privredu, napomenuo je Kobjerski navodeći da su, na primer, Italijani u poslednjih 10 godina uložili više od dve milijarde evra. On je, takođe, podsetio da Ruska Ferederacija trenutno učestvuje u realizaciji velikih investicija u Srbiji.

- Očekujemo da krene Južni tok i građevinari se raduju tom projektu, jer će biti više posla i za njih – rekao je Kobjerski.

On je kazao da su vrlo važni i poslovi naših građevinara u instranstvu, a naročito u Rusiji, gde ostvaruju više od 60 odsto dohotka srpske građevine u inostranstvu. Taj građevinski stručnjak smatra da bi male firme morale da se udružuju u konzorcijume ako žele da opstanu na tržištu, s obzirom na to da je ostao mali broj velikih i jakih firmi, poput „Energoprojekta“, „Mostogradnje“, „Puteva Užice“, „Planuma“ i drugih.

- Na putu smo da se naprave i regionalni konzorcijumi, sa preduzećima iz zemalja bivše Jugoslavije i da sa njima zajedno nastupamo na tržištima Afrike, Azije i Evrope – rekao je Kobjerski.

On je ukazao i na veliki problem koje domaće firme imaju na tenderima u Srbiji, gde glavne poslove uglavnom dobijaju strani ponuđači. Prema rečima Kobjerskog, potrebna je veća transparetnost tenderskih postupaka, ali i da domaće firme direktno dobijaju poslove koji se finansiraju iz budžeta. U Srbiji ima, prema podacima PKS, oko 70.000 zaposlenih građevinara u 6.500 preduzeća. U industriji građevinskog materijala ima 15.000 zaposlenih i još oko 25.000 sezonaca, a u inostranstvu je registrovano oko 10.000 srpskih neimara. Srpska građevinska operativa i industrija nekada su bili poznati u svetu po gradnji kapitalnih objekata i uprkos tome što u Srbiji sada uglavnom rade kao podizvođači na velikim projektima i dalje su traženi u afričkim i azijskim zemljama, kao i Rusiji.

Kobjerski je ranije izjavio „Tanjugu“ da bi najavljeni projekat masovne izgadnje jeftinih stanova u Srbiji mogao da uposli oko 30.000 građevinara, kao i da građevinari čekaju početak obnove oštećenih objekata u majskim poplavama.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;