INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stovarišta puna škarta

24.03.2014. | Novosti

Cena građevinskih materijala u odnosu na prošlu sezonu nisu se bitnije promenile. Neki materijali, poput parketa i blokova, čak su jeftiniji nego lane. Sada se, međutim, očekuje povećana potražnja, ali se cenovnik, kaže Goran Rodić, potpredsednik Građevinsko-industrijske komore, neće menjati bar kada su u pitanju proizvođači koji rade legalno.

- Industrija građevinskog materijala, posebno one fabrike gde se koristi domaći repromaterijal, kao što su drvo ili glina, u teškom su položaju jer su sirovine poskupele, kao i energenti – ističe Rodić. - Mnogi proizvođači će iskazati gubitak, jer ne mogu da podignu cene plašeći se da im magacini ne ostanu puni. Takođe, crno tržište je veoma prisutno u industriji građevinskih materijala, a ti proizvodi su sumnjivog kvaliteta. To će u znatnoj meri onemogućiti prodaju materijala preduzećima koja rade legalno. Mnoge firme biće suočene sa nelojalnom konkurencijom, pa će biti primorane da stave ključ u bravu. Prozvođači građevinskog materijala rade sa 20 do 25 odsto kapaciteta, a zalihe odgovaraju tromesečnoj, a negde i višemesečnoj proizvodnji.

Rodić ističe da bi država trebalo da vrati PDV sa 20 na četiri odsto, kao što je to bilo nekada. Time bi se pospešila prodaja, građevinska industrija bi povećala svoju proizvodnju i radnici ne bi ostajali bez posla.

- Savet građanima je da obiđu više stovarišta, jer su cene različite, kao i kvalitet proizvoda – navodi Rodić. - Tako može da se uštedi na nekim materijalima i do 40 odsto. Svaki prodavac mora da poseduje sertifikat o kvalitetu i da izdaje garancije na kupljeni proizvod u zavisnosti od materijala od jedne pa do pet godina. Dakle, za svaki materijal treba tražiti atest, zemlju porekla, rok upotrebe ako je u pitanju građevinska hemija, uputstvo o primeni materijala i dužinu garantnog roka. Koje stovarište to nema treba ga zaobići, jer na tržištu ima puno škarta.

Džak cementa 700 dinara

Cena dobre PVC stolarije je od 80 evra po kvadratu, kvalitetna ulazna vrata mogu da se pazare za oko 500 evra, kubik peska košta od 500 do 900 dinara u zavisnosti od stovarišta, džak cementa od 50 kilograma od 700 do 750 dinara, parket se kreće od osam evra za kvadrat, ali kvalitetniji je od 17 do 25 evra, ali cena može da ide i do 50 evra. Pločice staju od 700 dinara za kvadrat, kvalitetnije italijanske mogu da se nađu za 2.500 dinara, ali cena može da bude i znatno viša. Laminat je od 600 do 1.500 dinara za kvadrat. Puna cigla je od deset do 12 dinara po komadu, crep oko 50...

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;