SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

EBRD finansira studiju o izgradnji toplane na biomasu u Šapcu

13.03.2014. | Grad Šabac

Matteo Patrone, direktor "Evropske banke za obnovu i razvoj" (EBRD) za Srbiju i Joerg Bohlmann, predstavnik konsultantskog konzorcijuma, potpisali su u Gradskoj kući ugovor o izradi studije izvodljivosti za izgradnju toplane u Šapcu koja bi kao energent koristila biomasu. Prema oceni direktora EBRD, dokument je korak ka primeni projekta unapređenja daljinskog sistema grejanja u Šapcu.

- Očekujemo da će konsultant, angažovan na izradi studije, posao završiti za oko četiri meseca, na osnovu čega bi u septembru ili oktobru ove godine počeli pregovori sa Gradom o finansiranju projekta. EBRD je obezbedila dodatne donacije kao pomoć Gradu i Toplani u primeni projekta – rekao je Matteo Patrone.

U gradsku i komunalnu infrastrukturu EBRD je do sada uložila 3,3 milijarde evra, od čega 400 miliona evra u Srbiji. Joerg Bohlmann, rukovodilac projekta i predstavnik konsultantskog konzorcijuma, izrazio je uverenje da će studija pružiti najbolje rešenje za Grad Šabac u oblasti daljinskog grejanja.

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević podsetio je na aktuelnost teme energetske efikasnosti u Šapcu, kao i na činjenicu da Grad već poseduje elaborat koji se bavi rezultatom zamene gasa biomasom.

- Šabac se projektom izolacije stambenih zgrada, u čijem je finansiranju učestvovao sa 50 odsto, izolacijom javnih objekata i pokušajem da kotlarnice u školama umesto nafte koriste biomasu ili pelet, pričljučio evropskom trendu uštede energije. Kruna naših zalaganja je donacija EBRD u iznosu od oko 800.000 evra. Toliko će koštati izrada svih studija koje će dati odgovore na pitanja kako da Šabac bude energetski efikasniji i tako obezbedi korist i građanima i gradskom budžetu – istakao je gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;