INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beograd: Katastar izdaje dokument za jedan dan

09.12.2013. | Novosti

Republički geodetski zavod, u opštinama Stari grad i Vračar, napravio je pravu revoluciju kada je u pitanju dobijanje željenih dokumenata iz katastra. Otvaranjem izdvojene jedinice "Beograd 1", u Ulici cara Dušana 1, za samo jedan dan čekanja, rešavaju se zahtevi za otkup društvenih stanova, promet nepokretnosti, upis hipoteka kao zalog za dobijanje kredita, konverzije zemljišta (pretvaranje prava korišćenja u pravo vlasništva), aktuelna legalizacija – upis prava svojine po posebnom zakonu.

- Evidentno loša organizacija u prethodnom periodu, dovela je veliki broj građana pred šaltere službi za katastar nepokretnosti. Morali smo nešto da promenimo – priča Zoran Krejović, direktor Republičkog geodetskog zavoda. - Pre tri meseca otvorili smo ovu jedinicu, kao lakmus papir. Cela akcija je svođenje rada katastra na dnevnu ažurnost.

Prema Krejovićevim rečima, za ovaj pilot-projekat nisu se zapošljavali novi ljudi, već su se postojeći kadrovi rasporedili u ovu izdvojenu jedinicu.

- Nešto slično, za mesec-dva, otvorićemo na Novom Beogradu, Zemunu i Rakovici. Plan je da u narednom periodu otvorimo i u ostalim beogradskim opštinama – priča Krejović.

Ipak, najveće inovacije su na informatičkom polju. Građani radi potrebnih informacija ne moraju da dođu u katastar. Republički geodetski zavod ima "geoportal", kome se može pristupiti preko interneta i videti podatak o vlasniku objekta, parcele, upisanoj hipoteci, zabeležbi itd...

- U toku je izrada novog veb-servisa kome će se moći pristupiti preko centralnog servera iz svakog katastra u Srbiji. Na taj način ćemo imati dnevnu ažurnost na "geoportalu", a građani pristup najnovijim podacima – zaključuje naš sagovornik.

Ubuduće, ako neko želi dokumenta iz Niša, više neće morati da ide autobusom, već će to moći da uradi iz svog mesta.

- Republičkii geodetski zavod, odskora je sposoban da preuzme sirove satelitske snimke, da ih obradi i prosledi spoljnim korisnicima. Na taj način, mogu da se identifikiju parcele, njihova kultura i klasa, kao i kvalitet zemljišta. Takođe, mogu da se utvrde podaci za navodnjavanje i đubrenje zemljišta, za potrebe poljoprivrednika i šumara. Mi to jedini radimo u zemlji i širem regionu – kaže Zoran Krejović.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;