SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcija Šabačkog Kulturnog centra

27.11.2013. | RTS

U godini jubileja, pedeset godina postojanja Šabačkog Kulturnog centra, počela je i najobimnija adaptacija zgrade po odobrenju "Zavoda za zaštitu spomenika kulture". U Šabačkom Kulturnom centru u samom centru grada od nastajanja do danas, okupljali su se viđeniji mladi Šapčani. Zgrada podignuta 1903. godine najpre je bila Dom trgovačke omladine.

Naziv je menjala kroz vreme, ali je duh ostao isti. Godine 1963. postaje kultno mesto za neafirmisane talente. Bilo je to vreme amaterizma, ali i vizionarskih ideja.

- Trudili su se da pod ovim krovom stvore toplinu, osećaj pripadnosti i uspevali su u tome sve do sedamdesetih godina, osnivanjem Kluba studenata. Tada se oseća jedan akademski duh mladih koji su hteli da pokažu nešto mnogo profesionalnije – kaže Branka Todorović, urednik kniževne scene Kulturnog centra u Šapcu.

Danas Kulturni centar u Šapcu ima više scena, od likovnih i književnih sadržaja do projekata i radionica za mlade. Ovde se priredi oko 50 izložbi godišnje. Nema dana bez nekog programa, a da bi moderne sadržaje pratili uslovi i za rad i za publiku, rekonstrukcija prastarog objekta bila je neophodna, za šta su iz gradskog budžeta izdvojena gotovo tri miliona dinara.

- Sigurna sam da će to biti jedno reprezentativno mesto, lepo, svetlo i ambijent kakav zaslužuju naši sugrađani i svi oni naši konzumeti kulture koji su sa nama čitavih pola veka – kaže direktorka Kulturnog centra u Šapcu Gordana Marković.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;