INFONET-468X60-BANNER

Nova mehanizacija za borsku „Jamu“ vredna milion dolara

04.11.2013. | Tanjug

U borsku "Jamu" stigao je novi utovarivač, prvi od tri za podzemnu eksploataciju koji su kupljeni od kompanija "Atlas Kopko", a za ciju je nabavku Rudničko topioničarski basen (RTB) "Bor" obezbedio milion dolara.

Radnici borske "Jame" povećali su za poslednjih godinu dana količinu iskopina za 80%. Cilj je dalje povećanje proizvodnje i ulazak u rudno telo Borska reka, uz mesečnu proizvodnju od 400 tona bakra u rudi. Da bi se to ostvarilo neophodna je nova mehanizacija.

Prvi utovarivač koji je stigao ima zapreminu kašike šest kubnih metara, ostala dva su manje radne zapremine od tri i po kubika i radiće u takozvanom investicionom delu.

- Svesni smo da moramo da obnovimo mehanizaciju. Uz razumevanje menadžmenta RTB-a "Bor" nabavljene su tri nove utovarne mašine. Jedna je stigla, a druge dve ocekujemo do sredine novembra - izjavio je Tanjugu glavni poslovođa pogona Jama, Ljubiša Miljković.

Silaskom na najdublji horizont borske "Jame", odnosno 19. horizont, smatra on, rešava se proizvodnja za narednih deset godina.

- "Jama" od 2008. godine pokušava da bude najprofitabilniji pogon koji radi u sastavu RTB "Bor". To smo do sada i dokazali. Rudari opravdavaju novac koji se uloži i pokušavaju da ga barem tri puta vrate RTB "Bor" i državi - naglašava Miljković.

Spajanjem 17. i 19. horizonta "Jame", dolazi se do rudnog tela Borska reka, gde u prvom ležištu ima osam miliona tona rude sa prosečnim sadržajem 0,7% bakra.

Upravnik pogona "Jama", Vladimir Stefanović, kaže da će dolaskom ovog utovarivača i još dva manja biti stabilizovana proizvodnja i odvoz rude.

- Prethodna dva meseca to nije bio slučaj, jer su se mašine često kvarile. Uspeli smo da, zahvaljujući remontu pojedinih vozila, održimo proizvodnju, a sa dolaskom nove mehanizacije sigurni smo u stabilnost - naveo je on i dodao da je planirano do kraja ove i u narednoj godinu vađenje 400 tona bakra u rudi mesečno.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


SSAB-300X250-BANNER
West Balkans Machinery
TENGE-300X250-BANNER
DOKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;