SFSOPLATE-468X60-BANNER

"Logstor" i "Strabag" obnavljaju toplovod u Čačku

09.09.2013. | Tanjug

U Čačku je u toku zamena dotrajalog toplovoda, vredna 1,7 miliona evra, koja bi trebalo da unapredi sistem grejanja u gradu i omogući priključenje novih korisnika. Radovi se izvode zahvaljujući projektu nemačke KfW, a izvođač je, po osnovu međunarodnog tendera koji je raspisalo Ministarstvo energetike, konzorcijum danskog "Logstor"-a i austrijskog "Strabag"-a.

- Na ovom delu počiva osnova grejanja grada, oko 60%, postojeći magistralni vrelovod je dotrajao, a obnovom stvaramo uslove za sigurnost snabdevanja toplotnom energijom u narednih 30 godina. Grad se širi na osovini Alvadžinica-Avenija lipa, pa će ovo omogućiti i priključenje novih korisnika – rekao je direktor JKP "Čačak", Petar Domanović.

Prema njegovim rečima, radovi u ovoj etapi će se odvijati do kraja septembra, odnosno do početka grejne sezone, jer već u oktobru može biti hladnog vremena. Zamena vrelovoda odvijaće se na tri pravca, od korita Lozničke reke, preko Nemanjine i Bulevara Vuka Karadžića, do Ulice Stefana Prvovenčanog, zatim od iste početne tačke niz Bulevar oslobođenja do "Slovasa", i trećem, Ulicom Svetozara Markovića do "Čačanske banke" u centru grada, ukupne dužine 4.000 metara. Osnovni razlog obnove toplovoda leži u dotrajalosti i nastalim gubicima do 23% energije, a koji će novom infrastrukturom biti smanjeni.

- U centru grada, gde su cevi zamenjene pre nekoliko godina, gubici su ispod evropskog proseka, oko 4%. Iz energetske uštede koju ćemo ostvariti ovim radovima stvoriće se uzlovi da vratimo kreditni deo aranžmana – pojašnjava Domanović.

Oko 15% projekta KfW-a čine donacije, a ostatak krediti sa 2,5% kamate godišnje, koji će se vraćati četiri godine, počev od 2015. i to najvećim delom iz uštede na gubicima. Tehnički direktor JKP "Čačak", Nenad Ocokoljić, napomenuo je da je početak radova zavisio od međunarodnih firmi, i da se krenulo sa zakašnjenjem.

- Krajnji rok za završetak poslova je početak grejne sezone 2014. godine. Bilo je problema pri isporuci materijala, oprema je stizala iz nekoliko zemalja, i tek po prispeću stvoreni su uslovi za otpočinjanje radova – naglasio je on.

- Urađeni su detaljni proračuni, primenjena su najnovija dostignuća u ovoj oblasti, pa ćemo dobiti savremeni sistem vrelovodne mreže koji će narednih 30 godina grejati korisnike uz minimalne gubitke – tvrdi Ocokoljić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;