INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počela obnova derviške grobnice u Beogradu

07.06.2013. | Politika

Obnova šeih Mustafinog turbeta, grobnice trojice derviških velikodostojnika, koja je zaštićena kao spomenik kulture još posle Drugog svetskog rata, konačno je počela. Jedini ostatak kompleksa oko derviške tekije-škole iz vremena pre Prvog srpskog ustanka – turbe, sazidano je 1783–1784. godine. Dugo je bilo u lošem stanju, vapeći za rekonstrukcijom. Projekat sanacije bio je završen još pre nekoliko godina, ali je za radove nedostajalo novca, sve dok Turska agencija za saradnju i koordinaciju u Beogradu nije donirala neophodnu svotu. Tada je i opština Stari grad porušila nelegalne objekte koji su podignuti oko tog spomenika kulture, pa je sve najzad bilo spremno za početak obnove.

Projekat podrazumeva veoma složene i, s obzirom na finoću izvornog izgleda, starost i zapuštenost objekta, delikatne radove. Konstrukciju kupole je neophodno sanirati. Oštećeni zid se obija do zdrave podloge,a kamen se o restauriraili zamenjuje novim komadima, izrezanim prema starim. Fasade grobnice će biti omalterisane spolja i obojene iznutra. Turbe će dobiti i novi pod i hidroizolaciju, dok će stolarija i rešetke na prozorima i vratima biti popravljene ili zamenjene. Prostor oko turbeta će biti popločan, osvetljen kandelabrima i opremljen klupama za posetioce, koji su dobrodošli, mada se u turbe, pošto je reč o poslednjem počivalištu, ne može ulaziti.

– Mnogo toga je već urađeno. Trenutno konzerviramo kamenu oblogu fasade, dorađujemo svaki komad veštačkog kamena pojedinačno. U unutrašnjosti uklanjamo oštećeni malter i pripremamo je za novo malterisanje i bojenje. Čekamo da se oko turbeta sprovedu instalacije za kandelabre, pa da zemljište izravnamo i popločamo – objašnjava Zoran Tucić, arhitekta iz Zavoda za zaštitu spomenika Beograda, autor projekta restauracije i sanacije grobnice.

Očekuje se da radovi budu okončani u naredna dva, eventualno tri meseca. Tada će biti organizovana i svečanost, pošto bi obnovu turbeta svakako trebalo obeležiti, kaže muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić, zamenik reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije.

– Zadovoljni smo i kvalitetom radova. I njihovom dinamikom koja je uslovljena nepredvidivim okolnostima koje iskrsavaju kod objekata ove starosti i ovakvog tipa – navodi muftija.

Muzej islamske duhovnosti

Pored turbeta, u centru Starog grada i Beograda, nadomak Kalemegdana, gde se nalazi drugo sačuvano derviško turbe, i blizu Bajrakli džamije, bilo bi, kaže Muhamed Jusufspahić, idealno mesto za izgradnju muzeja islamske duhovnosti. Blizu su i Patrijaršija i Jevrejska opština, Saborna crkva i sinagoga. U zgradi derviške tekije je posle Prvog srpskog ustanka neko vreme stolovao i Praviteljstvujušči sovjet, prva srpska vlada, a i jedan od njenih ministara, Dositej Obradović, bivši kaluđer i zagovornik verske tolerancije, tu je izdahnuo. Sve to kandiduje ovo mesto za muzej koji bi sakupio sve artefakte islamske tradicije u Srbiji i ukazao na njeno mesto u zajedničkoj kulturi ovog prostora. Islamska zajednica Srbije polaže pravo na to zemljište i očekuje da ga dobije natrag u procesu restitucije, što bi olakšalo put za podizanje muzeja.

– Verujem da je ideja da se na tom mestu sagradi muzej islamske duhovnosti postala zajednička svim našim sugrađanima – kaže muftija.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;