INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rakovica buduća zelena oaza Beograda

02.04.2013. | Danas

Zaštita životne sredine i energetska efikasnost oblasti su kojima se opština Rakovica sve više bavi. Cilj joj je da iz bivše industrijske zone, preraste u zelenu oazu Beograda, rekla je Borjanka Milaković, rukovodilac odeljenja za ekologiju, zdravstvo i turizam opštine Rakovica, na prezentaciji "Futura" međunarodnog klastera iz Mađarske iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

Ona je dodala da prezentacija pored predstavljanja savremenih tehnologija, treba da stvori uslove za međusobnu saradnju lokalnih i regionalnih kapaciteta. Inače, "Futura" međunarodni klaster za ekonomski razvoj je skup od 38 firmi iz različitih grana ekonomije sa teritorije Mađarske, Ukrajine, Nemačke, Slovačke, Srbije koje su se udružile da bi ostvarile saradnju na različitim poljima proizvodnje, između ostalog i na tehnologiji koja će pomoći zaštiti životne sredine.

Predsednik međunarodnog klastera, Zoltan Šagoši, istakao je važnost postojanja ovakve vrste klastera koji okuplja predstavnike sedam evropskih zemalja kao i važnost tržišta za realizaciju potencijala ovakvih udruženja, kako bi se smanjila zagađenja i razvila energetska efikasnost. Članstvo privrednih subjekata u klasteru po njegovim rečima olakšava pronalaženje partnera za plasman proizvoda i usluga uz istovremeno sprečavanje konkurencije među članovima. On je istakao da je veoma zadovoljan zakonskom regulativom u Srbiji, koja je po tom pitanju ispred nekih zemalja članica EU.

Jedna od glavnih prezentacija "Future" jeste sistem ulične rasvete koji koristi LED tehnologiju. Prema rečima Milakovićeve, takav sistem je zanimljiv jer se korišćenjem ovakve rasvete štedi i do 80% energije kod živinih svetlosnih izvora, a i postiže se za 15% jače osvetljenje u odnosu na sijalice koje su sada u upotrebi. Zbog toga su ga iskoristili za osvetljenje dela upravne zgrade.

- Ozbiljno razmatramo i mogućnost postavljanja manjeg postrojenja za preradu svih vrsta otpada koji bi se transformisao u električnu i toplotnu energiju, dovoljnu da podmiri potrebe jednog naselja. Ovo je vojna tehnologija i do sada nije bila korišćena u Srbiji, dok je u nekim zapadnim zemljama, poput Italije, uspešno primljena. To se pokazalo kao racionalno rešenje kada je reč o zaštiti životne sredine i energetskoj efikasnosti - navodi Borjanka Milaković.

Prioritet čista opština

- Rakovica rešava komunalne problema te im je zato prioritet čista opština. U akciji "Rakovica bez otpada", u poslednjih nekoliko meseci očistili smo dve divlje deponije odakle je odneto više od 100 kubika otpada. A u saradnji sa JKP "Zelenilo Beograd" očistili smo zelenu površinu ispred zgrade u Rasinskoj ulici gde se godinama taložio otpad - istakla je Borjanka Milaković i najavila da će takvih akcija biti i ubuduće.

Ekološke akcije

- Opština Rakovica organizuje i različite ekološke akcije za očuvanje prirode, pa je tako nabavljen mini bus na zemni gas koji se koristi za prevoz školske dece. Takođe nastavljaju sa akcijama "Parkići za sve", "Posadi drvo za lepši komšiluk" gde zajedno sa sugrađanima rade na sređivanju zelenih površina. Biće i nastavljeni program reciklaže papira, gde se na godišnjem nivou reciklira više od četiri tone hartije, električnog i elektronskog otpada, limenki i slične akcije - objasnila je rukovodilac odeljenja za ekologiju u opštini Rakovica.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

SION NET
SION NET
NOVI BEOGRAD
www.sionnet.rs

VUEKO
VUEKO
NOVI SAD
www.vueko.net

MAREX
MAREX
GROSUPLJE
www.marex.si

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;