INFONET-468X60-BANNER

Rekonstrukcija niške tvrđave u vrednosti od milion evra

24.01.2012. | E-kapija

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović sa saradnicima održao je sastanak u Gradskoj kući sa zamenikom gradonačelnika Sofije za kulturu Todorom Čobanovim i predstavnicima bugarske prestonice zaduženim za investicije, građevinu i turizam. Gradovi Niš i Sofija, koji su blisku saradnju obnovili pre godinu i po dana, zajednički će konkurisati za sredstva Evropske unije sa dva projekta u programu prekogranične saradnje.

Slika - Niška tvrđava

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović istakao je da se prvi projekat, vredan 800.000 evra, tiče revalorizacije kulturne baštine i rekonstrukcije niške i sofijske tvrđave, dok se drugi projekat, vredan oko 200.000 evra, odnosi na promociju turističke ponude Niša i Sofije, izradu odgovarajućih alata koji će pomoći ugostiteljima i turističkim radnicima da na adekvatan način prezentuju turističku ponudu oba naša grada.

Rok za prijavu projekata je 20. februar ove godine, a nakon tog datuma započeće procedura koja će omogućiti da se vrlo brzo krene sa konkretnom realizacijom ova dva projekta. Gradonačelnik Niša istakao je da i Sofija i Niš imaju kompletiranu tehničku dokumentaciju za oba ova projekta. Grad Niš će, u projektu rekonstrukcije Tvrđave prvo raditi na sanaciji zidina, čija je dužina 2.200 metara. Ukupna vrednost ovih radova procenjena je na oko milion evra, od čega će se skoro polovina sredstava obezbediti ovim projektom.

- Sofija i Niš imaju veoma jake istorijske veze, a događaji koji su se odigrali pre 17 vekova izmenili su istoriju Evrope. Dva rimska imperatora, koja su rođena u našim gradovima, donela su odluke koje su zaista oblikovale istoriju koju mi sada poznajemo. Godine 311. imperator Galerije potpisao je Edikt o toleranciji, a dve godine kasnije Konstantin Veliki, potpisao je drugi edikt, poznat po tome što je hrišćanstvo prepoznato kao religija u Rimskom carstvu. Naša dva grada danas čuvaju nasleđe iz ovog perioda, čuvaju jake dokaze da smo imali značajne uloge u evropskoj istoriji. Povezani smo i putem koji nije samo infrastrukturna, već i kulturna i istorijska veza. Sofija je srećna jer u Nišu vidi dobrog partnera, i što ćemo zajednički ove kulturne prestonice učiniti zajedničkim bogatstvom za naša dva naroda - rekao je nakon sastanka zamenik gradonačelnika Sofije za kulturu Todor Čobanov.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;