INFONET-468X60-BANNER

Fabrika za reciklažu aluminijuma u Sremskoj Mitrovici, možda

15.11.2011. | Živan Negovanović | Press

Dve godine kasni projekat izgradnje postrojenja za reciklažu aluminijuma na mestu bivše fabrike Matroz u Sremskoj Mitrovici, a predstavnici lokalnih vlasti i Ministarstva ekonomije su umereni optimisti i prenose uveravanja investitora da će se u Mitrovici ipak graditi jedna od najvećih fabrika te vrste u ovom delu Evrope.

Nebojša Ćirić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, priznaje da priča o izgradnji fabrike za reciklažu aluminijuma traje mnogo duže nego što bi bilo ko u Republici i Sremskoj Mitrovici voleo. "Činjenica je da je svetska ekonomska kriza prilično usporila projekat reciklaže aluminijuma u Sremskoj Mitrovici. Predstavnici Grada i mi iz Ministarstva u kontaktu smo sa investitorima i informacije koje imamo su dobre, mada ne mogu reći da će ta investicija početi da se realizuje naredne godine. I pre desetak dana sam imao sastanak sa investitorima, signali su pozitivni i verujem da ćemo na kraju realizovati originalnu ideju da se ovde izgradi veliki evropski centar za reciklažu aluminijuma", rekao je ministar Ćirić.

Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice, kaže da je završen postupak konverzije zemljišta i da su se sada stekli svi pravni uslovi za realizaciju ove investicije.

Za proizvodnju aluminijuma iz recikliranog aluminijuma potrebno je svega 5% energije koja je inače potrebna za proizvodnju aluminijuma iz rude. Tako bi se na kapacitetu od 70.000 tona aluminijuma, koliko je planirano da se proizvodi u prvoj fazi, štedelo oko milion kilovat-sati električne energije, a godišnja emisija CO2 bila bi smanjena za oko 450.000 tona.

Godine 2009. fabrika celuloze i papira Matroz prodata je kompaniji Industrikum za 2,68 miliona evra koja je tada najavila ulaganje od 75 miliona evra, kojim bi se na mestu ove fabrike podigla nova fabrika za reciklažu aluminijuma. Nova, ekološki potpuno zelena fabrika trebalo je da se gradi u tri faze, od 2009. do 2012. godine. Nova fabrika, kako je tada rečeno, trebalo bi da zapošljava 250 radnika, dok bi pratećim delatnostima trebalo da indirektno bude angažovano još oko 2.500 ljudi. Ovaj projekat treba da predstavlja treću fabriku ovog tipa u Evropi, a prvu u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope i predviđeno je da izvozi skoro celokupnu proizvodnju. Novi vlasnici su do sada iz bivšeg Matroza isekli i prodali veliki deo onoga što je moglo da se unovči na tržištu, a o izgradnji najavljene nove fabrike do sada u javnosti nije bilo previše govora.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;