INFONET-468X60-BANNER

Čistija proizvodnja-milionska ušteda

20.03.2009. | Beta

Centar za čistiju proizvodnju Srbije (CČPS) potpisao je 20. marta ugovor sa 11 domaćih kompanija kako bi sprovele reorganizaciju i novine koje će omogućiti očuvanje životne sredine, ali i milionske uštede.

CČPS je počeo sa radom krajem 2007. godine i nastao je na inicijativu Organizacije Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) i resornih ministarstava, rečeno je na potpisivanju ugovora u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Čistija proizvodnja u preduzećima znači racionalniju upotrebu sirovina, vode i energije, zamenu opasnih materija ekološki prihvatljivim i smanjenje toksičnosti i emisije štetnih gasova i otpada u prirodu.

Prošle godine posredstvom CČPS 8 domaćih kompanija uspešno je uvelo sistem čistije proizvodnje u svojim pogonima. Projektovane investicije za uvođenje tog sistema u preduzeće "Metalac" iz Gornjeg Milanovca su, kako je rečeno, 256.000 evra, a godišnja ušteda je 135.000 evra.

Na skupu u PKS je rečeno da se investicije u čistiju proizvodnju isplate uglavnom već posle godinu dana što pokazuje i slučaj "Hipola" iz Odžaka koji proizvodi polipropilen.

Očekivane uštede u pomenutih 8 kompanija posle uvođenja čistije proizvodnje su oko miliona evra.

Uštede su moguće kroz reciklažu ulja i drugog otpada, smanjenje potrošnje hemikalija i vode iz vodovoda, energetsku efikasnost i drugo.

CČPS je dodelio i UNIDO sertifikate konsultantima za čistiju proizvodnju kojih je u Srbiji trenutno 27, a biće obučeno njih još 19. Konsultanti dobijaju zaduženje da pomognu uvođenje sistema čistije proizvodnje u određeno preduzeće, ali kompanije i same treba da razmišljaju koji su mogući modeli uštede i u kojim sektorima.

Kompanije koje su potpisale ugovor sa CČPS su "Chemical Agrosava" iz Šimanovaca, požarevački "Bambi", "Carnex" iz Vrbasa, beogradski "Des", "Maxima" iz Lučana, "Galeb Group" iz Šapca, "Tarkett" iz Bačke Palanke, "Zvezda Helios" iz Gornjeg Milanovca, beogradski "Imlek", "Knjaz Miloš" iz Aranđelovca i smederevski "Želvoz".

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;