INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zaštitne putne ograde firme Utva Silosi

12.05.2023. | Gradjevinarstvo.rs

UTVA SILOSI a.d. Kovin je akcionarsko društvo u mešovitoj svojini za proizvodnju silosa, profila i opreme osnovano 1979. godine kao deo sistema UTVA Pančevo. Posluje samostalno od 1990. godine.

Preduzeće je locirano u najekskluzivnjijem delu industrijske zone Kovin i prostire se na površini od gotovo 25ha. Blizina svih važnijih magistralnih drumskih saobraćajnica i blizina Beograda, te potencijal budućeg razvoja železničkog, rečnog i vazdušnog saobraćaja pružaju neograničene mogućnosti za intenzivan razvoj preduzeća.

Svoju misiju ostvaruju kontinuiranim obavljanjem procesa proizvodnje i vršenja usluga, praćenjem i analizom istih, kao i stalnom unapređivanju i poboljšanju kvaliteta procesa. Osnovno opredeljenje kompanije je biti najbolji u smislu kvaliteta rada i zadovoljenja korisnika i partnera.

Kontinuiranom modernizacijom opreme i stalnim unapređenjem na svim nivoima poslovnih procesa omogućili su razvoj sistema kvaliteta čije je dokumentovanje i efikasno sprovođenje obezbedilo usklađenost sa standardom ISO 9001:2008. Od 2010. godine u okviru "Dahop Utva"  Kovin u Aleksincu je otpočeta proizvodnja toplopocinkovane trake i žice.

Proizvodni program firme čine: toplovaljani čelični limovi, hladnovaljani limovi od nisko ugljeničnog čelika, toplovaljani rebrasti čelični limovi, sliteri, šavne cevi (kvadratne, pravougaone i okrugle), profili za građevinsku bravariju, hladno oblikovani profili, zaštitne ograde za puteve, čelične trake sa oborenim ivicama, čelične pocinkovane trake za uzemljenje, silosi i silosna oprema, program izrade istegnutog metala, zavojnice, spirale, pužni transporteri, izrada i montaža objekata, kontejneri za smeće, čelične konstrukcije, program ograda, noseće koturaljke za klizna i harmonika vrata.

U savremenom putnom saobraćaju uz razvoj putogradnje velika pažnja se poklanja opremi puteva. Značajni element opreme puteva čine zaštitne ograde za puteve koje svojom funkcijom omogućuju sigurnost u saobraćaju. Zbog nepredvidljivog opterećenja od strane raznih vrsta vozila profili zaštitne ograde moraju imati osobinu da pretrpe plastične deformacije bez loma ili moraju delovati unutar granice elastičnosti. Čelik je pokazao tu plastičnu sposobnost i ponaša se zadovoljavajuće bez loma čime je efikasnost čelične zaštitne ograde posebno kod težih udaraca, odnosno većih poprečnih opterećenja, pokazala prednost u odnosu na druga rešenja.

U proizvodnom programu je više vrsta zaštitnih ograda po EN 1317-2 za koje poseduju CE znak i teže dalje da u svoj program uvedu ostale vrste ograda:

  • jednostrana ograda JO/2 - N2W4A - TIP A;
  • jednostrana ograda sa odstojnikom JDO/2 – H1W5A - TIP B;
  • dvostruka jednostrana dinstantna ograda DVOL/2 - H2W4A - TIP B;
  • ostali elementi zaštitnih ograda za puteve.

Jednostrana ograda: JO/2-N2W4A-TIP A

Vrše izradu elemenata zaštitnih ograda za puteve, a njihovu ugradnju vrše licencirana preduzeća. Zaštitne ograde za puteve isporučuju korisniku (kupcu) po metru, dok za potrebe održavanja isporučuju i pojedine elemente zaštitnih ograda.

Jednostrana distantna ograda: JDO/2-H1W5A-TIP B

Dvovisinska jednostrana distantna ograda:DVOL/2-H2W4A-TIP B

Elementi zaštitnih ograda za puteve su: štitnik profil B l=4.300mm; štitnik profil A l=4.300mm; stub zaštitne ograde; podupirač tip B; podupirač tip A; podesiva spojnica; odstojnik jednostrani; u spojnica; odstojnik dvostrani; traka jednostrane ograde sa odstojnikom; podložna pločica M10; podložna pločica M16; stub za objekat; sidrena ploča; završni komad - lični; završni komad - kosi; vijčana roba za zaštitne ograde; reflektujuća tela (katadiopteri) i dr.

Takođe proizvode i zaštitne žičane ograde za puteve sa farmerskim (žičanim) pletivom za opremanje javnih puteva visine h=1.500 mm do 2.000 mm, i koja se sastoji od sledećih elemenata:

  • zatezni stub zaštitne žičane ograde;
  • unutrašnji profil zateznog stuba zaštitne žičane ograde;
  • kosnik zateznog stuba zaštitne žičane ograde;
  • središnji stub zaštitne žičane ograde;
  • vijčana roba za vezu zateznog stuba i unutrašnjeg profila;
  • farmersko (žičano) pletivo.

Vrste zaštitnih žičanih ograda:

  • žičana ograda u kombinaciji sa jednokrilnim vratima;
  • žičana ograda u kombinaciji sa jednokrilnim i dvokrilnim vratima.

Zaštitne ograde

Materijal za izradu je čelik kvaliteta S235JR prema standardu SRPS EN 10025. Zaštitne žičane ograde se postavljaju da predstavljaju fizičku prepreku sa minimalnom mogućnošću prolaza za krupne divljači, krupnije predstavnike male dlakave divljači, ljude i domaće životinje. Zaštitne žičane ograde za puteve isporučuju kupcu po metru, dok za potrebe održavanja isporučuju i pojedine elemente zaštitnih žičanih ograda. Zaštitna žičana ograda se postavlja celom dužinom trase auto-puteva, izuzev na mestima gde već postoje prirodne i veštačke prepreke koje funkcionalno zamenjuju zaštitne žičane ograde.

Zaštitna ograda uz auto-put

Utva Silosi a.d. je već dugi niz godina sa svojim širokim spektrom proizvoda i usluga vodeća kompanija u svojoj delatnosti na domaćem tržištu. Sa tendencijom stalnog proširenja, uvođenja novih proizvoda i usluga i pronalaženja novih kupaca postala je siguran partner inostranim kompanijama.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;