INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Obrenovac dobio postrojenje za separaciju otpada

17.10.2011. | Danas


Slika postrojenja u Nemačkoj

Goran Trivan, sekretar za zaštitu životne sredine Grada Beograda, uz prisustvo gradonačelnika Dragana Đilasa i predsednika Skupštine grada Aleksandra Antića, pustio je juče, 16.10, u rad postrojenje za sekundarnu separaciju otpada, koje će omogućiti da se iz otpada koji se prikupi na teritoriji opštine Obrenovac izdvoji sve ono što može da se reciklira.

"Postrojenje za sekundarnu separaciju nije pitanje ekonomije, već pre svega zdravlja ljudi, koji žive u ovom delu Beograda. Ovo je jedan od najboljih primera kako ozbiljnim radom lokalne samouprave može efikasno da se uradi važan posao za jedan kraj", izjavio je Trivan.

Željko Jovetić, predsednik opštine Obrenovac, objasnio je da je pre godinu i po dana napravljeno reciklažno dvorište kao pionirski projekat, a ono će sada rešavati i problem sekundarne separacije. "Očekuje nas i rekultivacija i sanacija smeća koji se nalazi ovde, tako da će tek nakon toga, ceo ovaj posao biti završen", naglasio je Jovetić dodajući da je novac za to već obezbeđen i da će ceo projekat biti završen sledeće godine.

Postrojenje omogućava da se najpre u roto-situ izdvoji organski otpad, voda, pesak, i sl. od čega se pravi kompost, a nakon toga, na taj način prosušeni otpad ide na traku sa koje ljudi izdvajaju sve vrste ambalaže, limenke, najlon kese, papir, tetrapak i aluminijum. Potom se velikim magnetima izdvaja metal. Sve ono što se izdvoji presuje se radi lakšeg skladištenja i dalje prodaje, a deponuje se samo ono što preostane.

Očekuje se da za deponovanje zapreminski preostane 40 do 50% ukupnog otpada, čime se znatno produžava vek deponije i smanjuju troškovi prevoza i deponovanja otpada.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;