INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad emituje obveznice kojima će finansirati kapitalne investicije

10.05.2011. | SEEbiz

Novi Sad će biti jedna od prvih opština u Srbiji koja će emitovati dužničke hartije od vrednosti, odnosno municipalne obveznice. Tako prikupljenim sredstvima bile bi finansirane dve velike kapitalne investicije - izgradnja 100 kilometara kanalizacione mreže i završetak gradnje Bulevara Evrope.

Grad Novi Sad na osnovu zaduživanja, bilo putem zajma kod banaka ili izdavanjem municipalnih obveznica, trebalo da za ove projekte obezbedi oko 3,5 milijardi dinara, odnosno 33 miliona evra.

Investitori i finansijske organizacije, odnosno banke koji žele da budu pokrovitelji emisije budućih municipalnih obveznica, treba da do 16. maja dostave ponude i uslove pod kojima bi učestvovali u tom projektu. Potom će krajem maja Skupština grada doneti odluku da li su povoljniji uslovi za zaduživanje zajmom kod banaka ili emitovanjem obveznica.

Član gradskog veća za budžet i finansije Živko Makarić je, ukazujući na probleme sa kojima se Novi Sad susretao tokom sprovođenja ideje o emitovanju municipalnih obveznica, istakao da je po Zakonu o javnom dugu nemoguće da to bude otvorena emisija da bi hartije od vrednosti mogla da kupuju i sva fizička lica, kao što je to svuda u okruženju.

Osim toga, kako je napomenuo, emisija obveznica, po zakonu, neće biti javni nego privatni plasman i svi kupci dužničkih hartija Novog Sada će imati obavezu da ih godinu dana čuvaju u svom portfoliju, što je, po njegovom mišljenju, loša stvar za banke na primer, koje bi želele sa njima da trguju.

U okruženju se pokazalo kao dobra praksa

Hrvatski gradovi Rijeka, Zadar i Split su na taj način prikupili značajna sredstva za finansiranje obnove gradskih saobraćajnica, izgradnje bazena i sportskih dvorana. Municipalne obveznice je, takođe, pre nekoliko godina emitovao i grad Banja Luka za finansiranje izgradnje mosta preko reke Vrbas.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;