INFONET-468X60-BANNER

Kako napreduju radovi na izgradnji Moravskog koridora

08.02.2024. | RTS

Izgradnja Moravskog koridora, ključnog infrastrukturnog projekta dužine 112,3 kilometra, napreduje planiranom dinamikom. Započet krajem 2019. godine, ovaj auto-put će spojiti istočni i zapadni deo centralne Srbije, povezujući više od pola miliona stanovnika i služeći kao vitalna veza između Koridora 10 i 11.

Izgradnja puta

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Do sada je za saobraćaj otvoreno 27,8 kilometara, a do kraja tekuće godine očekuje se puštanje u saobraćaj dodatnih 46 kilometara. Projekat obuhvata tri glavne deonice: Adrani–Preljina, Kruševac–Adrani i Pojate–Kruševac, navodi RTS.

Trenutno se intenzivno radi na izgradnji mostova, petlji, nadvožnjaka i podvožnjaka, kao i na hidrotehničkom uređenju reke Morave. Od 1. marta planirani su radovi na gornjem sloju puta, uključujući postavljanje kamena i asfalta.

Prema rečima šefa projekta "Moravski koridor" Leonida Vukovića, sada je fokus na armiračkim i betonskim radovima, zaštiti auto-puta od poplava, kao i na zaštiti stubova mostova od rečne erozije. Paralelno se izvode radovi na izmeštanju i zaštiti komunalne infrastrukture.

Cilj za ovu godinu je otvaranje 20 kilometara auto-puta na deonici Koševi-Trstenik i 26 kilometara od Adrana prema Preljini, što će dodatno unaprediti povezanost Kraljeva i Čačka, prenosi RTS.

Izazovi su brojni, uključujući i preusmeravanje toka Zapadne Morave za potrebe izgradnje gotovo polovine puta. Ipak, izvođači ističu izuzetno dobru saradnju i otvorenost u rešavanju problema. Osim tehničkih izazova, projekat se suočava i sa nedostatkom radne snage, problemom koji nije specifičan samo za Srbiju, već je prisutan u celom regionu i Evropi. Kako bi se ovaj izazov prevazišao, Srbija je liberalizovala radno zakonodavstvo kako bi olakšala dolazak stranih radnika.

Na izgradnji ovog prvog pametnog auto-puta u Srbiji svakodnevno je angažovano više od 3.500 radnika i preko 1.200 jedinica mehanizacije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;