INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dodeljene nagrade pobednicima konkursa Ekoopština

06.10.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Ambasada Francuske u Srbiji i njeni partneri: Institut Veolia, Saint-Gobain, Veolia, Decathlon, Wiener Stadtische, NALED, SKGO i Delegacija Evropske Unije, zajednički su dodelili nagrade pobednicima konkursa "Ekoopština" u četvrtak 5.oktobra 2023. u ambasadi Francuske u Beogradu.

Dobitnici nagrada

Dobitnici nagrada (Foto: Saint-Gobain)

Konkurs "Ekoopština" zamišljen je kao platforma za razmenu znanja i primera dobre prakse između francuskih i srpskih aktera uključenih u programe održivog razvoja gradova i opština u sledeće četiri oblasti: održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodama, održiva urbana mobilnost, energetska efikasnost zgrada. Posebnu potkategoriju konkursa čine "Zelene škole", a ona je namenjena osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Ambasador Francuske Pjer Košar je podsetio na misiju "Ekoopštine", naglasivši bogatstvo interakcija koje je projekat podstakao između francuskih i srpskih partnera i opština i pohvalio motivisanost srpskih škola da se bave ekološkim temama. Izrazio je nadu da će projekat "Ekoopština" postati stub francusko-srpske saradnje na temu održivih gradova. Od pokretanja projekta u maju prošle godine, više od 650 predstavnika lokalnih vlasti Srbije učestvovalo je na seminarima, a nekoliko stotina učenika iz blizu šezdeset škola učestvovalo je na takmičenju u kategoriji "Zelena škola".

Zamenica šefa delegacije EU Plamena Halačeva podsetila je na saradnju sa francuskom i drugim ambasadama EU, Ministarstvom životne sredine, Programom za razvoj Ujedinjenih nacija, i Evropskom investicionom bankom u inicijativi "Zelena agenda za Srbiju" u okviru "Tima Evropa".

Grad Vranje nagrađen je u kategoriji

Grad Vranje nagrađen je u kategoriji "Energetska efikasnost" (Foto: Saint-Gobain)

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić naglasila je da su izazovi koji se tiču životne sredine sve brojniji. Najavila je povećanje budžeta ministarstva koji je danas trostruko veći u odnosu na prethodne godine, kroz sredstva koja ulažu kako Srbija tako i Evropska unija.

"Drugo izdanje konkursa za održive gradove "Ekoopština" pokazuje da se projekat razvija vrlo uspešno i drago nam je da je Saint-Gobain deo platforme za razmenu znanja i iskustava na polju održivosti i borbe protiv klimatskih promena. Kao svetski lider u proizvodnji građevinskog materijala, mi težimo inovativnim rešenjima i energetskoj efikasnosti kako bismo sačuvali životnu sredinu, baš kao i svi nagrađeni projekti. Mi smo se kao Grupa obavezali da ćemo do 2050. biti karbon-neutralni i intezivno radimo u tom pravcu," rekao je Vladan Ilić, generalni direktor Saint-Gobain za Srbiju.

Tom prilikom je potpisan i novi Sporazum o saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji koji će omogućiti proširenje projekta "Ekoopština" koji postaje deo inicijative "Zelena agenda za Srbiju".

U kategoriji "Zelene škole - Frankofonija" dobitnici su OŠ "Karađorđe" iz Velike Plane i OŠ "Vasa Živković" iz Pančeva. U kategoriji "Održivo upravljanje otpadom" dobitnici su Opština Bačka Palanka i grad Sremska Mitrovica, dok su u kategoriji "Energetska efikasnost" nagrađene Opština Vrnjačka Banja i grad Vranje. U kategoriji "Održiva urbana mobilnost" nagrađeni su gradovi Pirot i Kruševac, a u kategorij "Održivo upravljanje vodom" Opština Čajetina i grad Novi Sad.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;