INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izgradnja modernog železničkog terminala na Novom Beogradu

18.08.2023. | eKapija

U živopisnom okruženju Novog Beograda, u Bloku 42, građani će uskoro biti svedoci izgradnje impresivnog građevinskog poduhvata - nove železničke stanice. Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za izradu idejnog projekta ovog staničnog objekta, koji će se smestiti u okviru budućeg kompleksa koji će obuhvatati i autobusku stanicu.

Prvonagrađeno arhitektonsko-urbanističko rešenje, autori Vladimir Lojanica i Milan Lojanica

Prvonagrađeno arhitektonsko-urbanističko rešenje, autori Vladimir Lojanica i Milan Lojanica

Arhitektonska vizija

Glavni objekat železničke stanice biće orijentisan prema staničnom trgu i Ulici Milutina Milankovića. Očekuje se da će ovaj pristup biti najfrekventniji za korisnike, posebno uzimajući u obzir planirani GSP terminal u blizini. Stanica će se prostirati na tri sprata. Prema navodima portala eKapija, u prizemlju će dominirati prostrani stanični hol, koji će biti opremljen informacionim pultom, mestom za prodaju karata, toaletima, garderobama i kafeima.

Prvi sprat će biti direktno povezan sa železničkim peronima i sadržaće poslovni prostor namenjen ekspediciji i raznim službama. Drugi sprat će biti domaćin komandnom i kompjuterskom centru, dok će povučeni sprat biti rezervisan za javne sadržaje, uključujući salu za skupove i restoran sa terasom koja će gledati na stanični trg.

Dizajnerski akcenti

Jedan od najupečatljivijih elemenata biće staklena lanterna koja će se uzdizati iznad višeetažnog staničnog hola, pružajući prirodnu svetlost unutrašnjem prostoru. Osim toga, objekat će biti opremljen najsavremenijim sadržajima poput pokretnih traka, eskalatora i liftova.

Stanični trg će biti pažljivo dizajniran kako bi pružio prijatan ambijent za putnike i posetioce. Portal eKapija navodi da se predlažu kameni zastori, klupe, kandelabri, kao i vodene i zelene površine koje će biti upotpunjene prostranim žardinjerama.

Projekat treba da bude inspirisan idejnim rešenjem koje je osvojilo prvu nagradu na konkursu raspisanom od strane Grada Beograda 2014. godine. Autorski tim, koji čine Vladimir Lojanica i Milan Lojanica, predstavio je vizionarski pristup koji je sada na korak do realizacije.

Tender je otvoren do 14. septembra.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;