INFONET-468X60-BANNER

Rekonstruiše se centar Požarevca: Zamena dotrajalih cevovoda i rasvete uz novi mobilijar i zelenilo

21.06.2023. | eKapija

U Požarevcu se izvode radovi na rekonstrukciji dela gradskog jezgra, a trenutno se radi u Tabačkoj čaršiji i na Trgu oslobođenja. Ovim povodom održana je konferencija za medije na kojoj je govorio gradonačelnik Saša Pavlović koji je rekao da radove izvode tri preduzeća: JKP Vodovod i kanalizacija, JP Toplifikacija i Elektrodistribucija Srbije.

Predviđeno je ozelenjavanje i postavljanje novog mobilijara

Predviđeno je ozelenjavanje i postavljanje novog mobilijara (Foto: Grad Požarevac)

Tokom redovne kontrole koja se vrši čitave godine, ispitivanja i praćenja stanja mreže kao i kontrole potrošnje vode, u prethodnim mesecima je uočeno da u centru grada dolazi do velikih gubitaka vode na mreži, navedeno je na sajtu Grada Požarevca,

Prilikom vršenja kontrolnog iskopavanja uočeno je da je došlo do pucanja cevovoda i da postoji opasnost od daljeg pucanja jer se radi o cevovodu koji je stariji od 50 godina, prenosi eKapija.

Prilikom iskopavanja naišlo se i na cevovod koji nije u evidenciji mreže a koji je takođe jako star i u izuzetno lošem stanju.

Neophodno je izvršiti održavanje postojećeg kabla 10kv delakovoda preko koga se strujom snabdeva centar grada. Kabl je star i moraju se izvršiti neophodni radovi kako bi se izbegla potencijalna havarija i šteta većih razmera, a samim tim bi se obezbedilo nesmetano snabdevanje strujom centra grada.

U planu je rekonstrukcija postojeće rasvete

U planu je rekonstrukcija postojeće rasvete (Foto: Grad Požarevac)

Izvode se i radovi na zameni toplifikacione mreže u centru grada. Zbog svih ovih radova dolazi do izmene režima saobraćaja i privremenog otežanog kretanja vozila i pešaka, navodi eKapija.

JKP Parking servis počeo je sa pripremnim radovima na rehabilitaciji postojeće putne infrastrkture i trotoara.

Grad Požarevac je početkom maja zaključio ugovor o donaciji sa projektantskom kućom DeNIRO M.G. Požarevac koji obuhvata izradu idejnog projekta za rekonstrukciju Tabačke čaršije.

Zbog nerešenih pravno-imovinskih odnosi zemljišta, Grad Požarevac trenutno nije u mogućnosti da u celosti realizuje projekat. Kako se navodi, deo zemljišta se vodi na Grad, deo na Republiku Srbiju a jedan deo i na fizička lica.

Projektom je predviđeno i postavljanje mobilijara. Za to ne postoji obaveza izdavanja građevinske dozvole a nabavku će sprovoditi Gradska uprava.

U toku su pripremni radovi na rehabilitaciji postojeće putne infrastrkture

U toku su pripremni radovi na rehabilitaciji putne infrastrkture (Foto: Grad Požarevac)

Sastavni deo idejnog rešenja je i projekat rekonstrukcije postojeće rasvete.

- Što se tiče rušenja tzv. fontana u kojima je bilo zelenila, činjenica je da na trotoaru u Tabačkoj ulici nakon kiša ostaju bare i to prilično velike, kao i da voda ugrožava kako elektroinstalacije tako i podlogu ispod asfalta na trotoarima te da dolazi do ispiranja podloge i pucanja asfalta. Stoga je logično napraviti zelenu površinu koja će moći da upije vodu, koja se javlja nakon padavina. To je decenijski problem koji se ovom prilikom rešava. Dakle radi se o ozelenjavanju i postavljanju novog mobilijara a za to nije potrebna građevinska dozvola. Takođe, biće postavljene kanalete za dodatno odvođenje atmosferskih voda - naveo je gradonačelnik i dodao da će na trotoaru u Tabačkoj morati nakon intervencja javnih preduzeća da se izvedu radovi na redovnom održavanju, prenosi eKapija.

Vrednost svih radova na rehabilitaciji trotoara i kolovoza sa zamenom podloge je oko 55 miliona dinara. Radovi na nabavci i postavljanju mobilijara koštaće oko 13 miliona dinara, dok je vrednost radova na rekonstrukciji javne rasvete 14 miliona dinara.

Ukupna vrednost svih radova iznosi 82 miliona dinara, ne uključujući radove koje izvode Javna preduzeća.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;