INFONET-468X60-BANNER

Objavljeni novi snimci izgradnje puteva u Srbiji

14.03.2023. | Gradjevinarstvo.rs

JP "Putevi Srbije" objavili su dokle se stiglo sa radovima na izgradnji državnog puta IB reda broj 27 Loznica-Valjevo-Lazarevac i auto-puta E-763 "Miloš Veliki".

Iverak-Lajkovac

Izgradnja deonice Iverak-Lajkovac (Foto: Screenshot/YouTube/JP Putevi Srbije)

Deonica Iverak-Lajkovac

Nastavljaju se radovi na izgradnji državnog puta IB reda broj 27, deonice Iverak-Lajkovac, čijom izgradnjom će se povezati grad Valjevo sa auto-putem E-763 (Beograd-Južni Jadran) i koja će predstavljati poprečnu vezu u putnoj mreži Republike Srbije.

Povezaće i delove Republike Srpske (BIH) sa auto-putem E-763 (Beograd-Južni Jadran) i dalje preko koridora 10 sa Bugarskom i Grčkom.

Brza saobraćajnica dužine 18,3km sa po dve trake u oba smera projektovana je za brzinu od 100km na čas. Mostovi i propusti kojih ima 26, su sa odvojenim smerovima i različitih dužina.

Najduži i najzahtevniji za izgradnju je most br. 16 koji premošćuje reku Кolubaru, državni put i lokalne puteve, dužine oko 928m i most br. 3 koji premošćuje železničku prugu Beograd-Bar i postojeći državni put IB reda broj 27 Valjevo-Lajkovac u mestu Popučke.

Napredak radova pogledajte u videu.

Deonica Preljina-Požega

Izgradnjom deonice Preljina-Požega povezaće se Čačak, Lučani i Požega, ali i dva okruga - Moravički i Zlatiborski. Nova trasa auto-puta skraćuje putovanje od Čačka do Požege sa dosadašnjih 45 na 20 minuta.

Auto-put "Miloš Veliki" povezaće sve značajne putne pravce u Republici Srbiji. On će na petlji Preljina biti spojen sa Moravskim koridorom, odnosno budućim auto-putem E-761 deonica Preljina-Pojate preko koje će biti povezan i sa auto-putem E-75 Beograd-Niš.

Auto-put od Preljine do Požege imaće veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona jer predstavlja nastavak auto-puta "Miloš Veliki" ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo.

Кarakteristično za ovu deonicu je što prolazi kroz veoma težak geografski teren zbog čega skoro 1/3 trase čine mostovi i tuneli.

Na ovoj deonici u toku je izgradnja 3 tunela: Munjino Brdo, Laz i Trbušani. Sva tri tunela su projektovana sa dve odvojene tunelske cevi. Značajno je pomenuti i da tuneli Laz sa dužinom od 2,8km i Munjino Brdo sa dužinom od 2,76km predstavljaju buduće najduže tunele u Srbiji.

U videu pogledajte dokle se stiglo sa radovima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;