INFONET-468X60-BANNER

Neophodna masovna legalizacija - imamo više od 2,5 miliona nelegalnih objekata

04.11.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Savez za imovinu i investicije NALED-a nominovaće novoj Vladi Srbije tri ključna prioriteta za rešavanje u naredne dve godine: digitalizacija postupka i masovno sprovođenje ozakonjenja nelegalnih objekata, uvođenje sistema eProstor za izradu prostornih i urbanističkih planova i pojednostavljenje procedure postavljanja baznih stanica mobilne telefonije.

Legalizacija

Neophodno masovno ozakonjenje nelegalnih objekata (Foto: Pixabay)

U saopštenju NALED-a se navodi da su među prioritetima koje su članovi Saveza izabrali i ukidanje konverzije uz naknadu koja je zarobila 5.000 hektara građevinskog zemljišta, bolji poreski tretman samostalnih proizvođača zelene energije tzv. prozjumera, kao i rešavanje sporova nad poljoprivrednim zemljištem između zadruga i kompanija koje su to zemljište kupile, nastalih usled nejasnog tumačenja Zakona o zadrugama. Fokus Saveza je time stavljen na brže otklanjanje prepreka koje otežavaju ili onemogućavaju ulaganja u Srbiji.  

–  Nastavićemo da radimo na inicijativama koje će učiniti da Srbija bude najbolje mesto za investiranje, a za to je neophodno pre svega dodatno definisanje imovinsko pravnih odnosa. Istakao bih i važnost rešavanja goruće teme energetske tranzicije, za šta je potrebno formiranje podsticajnog sistema za zelene izvore energije – istakao je predsednik Saveza za imovinu i investicije Andrija Vuković iz MK Group.

Savez kao ključne rezultate ističe doprinos uspostavljanju dva važna elektronska sistema – eAukcija u okviru koje je u 2021. organizovano gotovo 14.500 licitacija za prodaju imovine u postupcima izvršenja i uvedena transparentnost u ovu proceduru, kao i eŠalter kroz koji je za skoro četiri godine podneto više od 1,5 miliona zahteva za upis u katastar dok je prosečno vreme rešavanja predmeta 5,26 dana.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković najavio je da će uskoro biti donet novi Zakon o legalizaciji koji će ozvaničiti masovnu legalizaciju koja će biti digitalna, baš kao što je i NALED predlagao. On je istakao da je u prethodnom periodu dosta toga urađeno na unapređenju celog sistema RGZ, navodi se u saopštenju.

– Digitalizacijom postupaka upisa u katastar omogućena je komunikacija između različitih državnih organa, što je građane lišilo odlaska na nekoliko šaltera a postupak upisa skratilo na pet dana. Reforme su još uvek u toku i NALED nam je saveznik u tome – kazao je Drašković.

Na satelitskom snimku RGZ evidentirano je više od 2,5 miliona nelegalnih objekata, pa NALED posebno ističe potrebu sprovođenja masovne legalizacije imajući u vidu da gradovi i opštine zbog ograničenih resursa uspevaju da u proseku reše nešto više od 20 predmeta mesečno, dok na svakog službenika dođe više od 1.100 zahteva.

Ozakonjenje bi ovim tempom bilo okončano tek za nekoliko decenija iako je rok za završetak naredna godina. Izostanak legalizacije onemogućava građane da u punoj meri koriste svoju imovinu, lakše je prometuju ili založe za kredit.

 

Komentari: 3

Peks 13.01.2023 14.23.42

Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da zivi ova sirotinja da prikljuci struju i zivi i ona u 21 vek vucicu pogledaj malo i sirotinju u ovoj srbiji resite vise ovu legalizaciju objekata zauvek neka zivi narod mirno .

Ime 08.12.2022 18.59.34

Narod je bio prisiljen da zida bez papira jer je drzava i drzavna administracija kriva za to. Nismo svi imali nekog ko moze sve to da pogura ili zavrsi za nas. Lutanja od saltera do saltera i prebacivanja sa ustanove na u stanovu su bila beskrajna. Sta sa narodom koji je zidao posle 2015 bez papira? Po cemu je ovaj legalan do 2015-te a ovaj iz 2016-17 nije? Jedina pravedna odluka je da sve sto je na dozvoljenom mestu za gradnju legalizovati i staviti tacku na to sve ostalo je opet mucenje i stvaranje negativne sredine za zivot. Prica o rusenju i krivicnim prijavama i nije neko resenje mudrih glava koje su i smislile i napravile ovaj haos.

DARKO 14.11.2022 11.13.25

Opet legalizacija? Problem je što država ne želi da reši legalizaciju. Prvo, shvatili su da je najveći problem imovinsko-pravni odnosi. Zašto nisu legalizovani bespravni objekti koji nemaju ovu vrstu problema? Pitanje je kako rešiti imovinsko-pravne odnose? Ako u predmetu ne postoji žalba (su)vlasnika parcele ili legalnog objekta na kojoj (kome) je izgrađen bespravni objekat, legalizovati. Za ove ostale, koji su gradili na tuđem bez saglasnosti (su)vlasnika, dati rok da se dogovore 3 meseca, a ako se ne dogovore, srušiti o trošku nelegalnog investitora. Kad može država da ubire dugove od 100eur može i za rušenja od 5000-10000eur.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;