INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kako odabrati pločice za kuhinju?

04.08.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Kada pomislimo na enterijer kuhinje, pored šporeta, frižidera i sudopere, neka od prvih asocijacija su i pločice za kuhinju. Bez njih ne ide. Setite se samo detinjstva, bakine kuhinje, šerpe na tufne i onih pločica na cvetiće. To su bila vremena. Baka je imala da bira između tih na cvetiće i onih sa romboidima.

Vi danas u moru ponude treba da izaberete one prave, koje će izgledati bar upola dobro kao bakine i koje će definisiti ne samo vaš kuhinjski prostor, već i vas same. Pitate se, kako to učiniti? Evo nekih smernica o tome šta treba da znate.

Keramičke pločice su zahvalne za postavljanje, ali granitne su otpornije na habanje (Foto: Pixabay)

Da li vam pločice pristaju

Drugim rečima, kuhinjske pločice moraju biti u skladu sa vašom kuhinjom. Nije isto da li su vaši elementi kuhinjskog nameštaja klasični, drveni ili moderni. Uz klasičnu kuhinju idu pločice sa oblim ivicama i fugnama, dok kod moderne varijante birate kuhinjske pločice sa retifikovanim ivicama, koje je moguće postaviti uz minimalnu fugnu, zbog tehnologije finog sečenja.

Da znate razliku u materijalima

Pločice se međusobno razlikuju po materijalu od koga su napravljene. Kada su kuhinjske pločice u pitanju treba znati da su keramičke pločice veoma zahvalne kada je postavka, ugradnja, uklapanje u eneterijer i održavanje u pitanju.  Međutim, tanje su, mekše i manje otporne u odnosu na granitne pločice. Granitne su znatno otpornije na habanje, hemiju i masnoće. A po dizajnu mogu vam ponuditi glazirani sjaj i neglazirani mat efekat. Granitne pločice su veoma kvalitetne, jake, otporne na fizički i hemijski pritisak i kao takve veoma zahvalne, naročito kao podne kuhinjske pločice.

Nije isto podna i zidna pločica

Jasno je da treba napraviti razliku između zidnih i podnih pločica. Razlika nije samo u dimenzijama i izgledu pločica, nego i u njihovom sastavu i načinu izrade. Čak i ako se podne koriste kao zidne, zidne pločice nikada ne mogu biti postavljene na pod, jer su manje otporne i klizne. Da biste bili sigurni da je određena podna pločica odgovarajuća za vašu kuhinju, proverite da li je atestirana i da li ima oznaku R9. Ako je tako, izabrali ste pravu.

Veličina je bitna

Iako smo navikli da su u starim kuhinjama postavljane pločice manje više sličnog formata, danas baš i nije takva situacija. Tržište nam pored standarnih pravougaonih dimenzija nudi i pločice, obično kvadratnog oblika, dimenzija 30x30cm ili 60x60cm. Posebno su atratktivni modeli, najčešće imitacija materijala, dimenzija 15x60cm i 20x80cm. Ako vam prostor dozvoljava, i imate velike površine koje je potrebno pokriti, tu su i gabaritni komadi, ekskluzivne pločice velikog formata i od 300x120cm.

Samo vaše pločice

Pored veličina, današnje pločice su posebne kada je dizajn u pitanju. Umesto, spomenutih cvetića i romboida, danas imamo kuhinjske pločice koje svojim izgledom oponašaju prirodne materijale. Ta je sličnost toliko velika da je ponekad veoma teško prepoznati da li je u pitanju pravo drvo i kamen, ili su postavljene pločice. Pored modernih prirodnih tonova imitacije drveta, kamena ili mermera, tu su i nezaboravni mozaici, koji svoju lepotu nose kroz vreme i mogu se iskombinovati kao upečatljiv dekor.

Sada, kada ste sve ovo pročitali, skuvajte kafu, zagledajte se u svoju kuhinju i razmislite koji dezen pločica bi joj najviše pristajao, i koji bi na najbolji način povezao prostor sa vama kao svakodnevnim korisnikom. A potom krenite u poteru za kuhinjskim pločicama koje će na najbolji način odgovoriti vašim zahtevima.

 

Komentari: 1

Kupac 16.08.2022 09.09.51

Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sam angažovao jedan studio i njihove dizajnere. A svi misle da znaju sve. A ne znaju video sam mnogo promašaja, samo što ljudi neće da prizanaju. Prodavci mogu da pomgnu ali oni ne ulaze u vaš stan, ne znaju kako mi zgleda na licu mesta i šta treba da se uklapa.

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;