INFONET-468X60-BANNER

Rekonstrukcija Bemax Arene donela novosadskom projektnom birou prestižnu nagradu

25.11.2021. | eKapija

Nagrade iz oblasti sportske arhitekture, koje dodeljuju Međunarodni olimpijski komitet, Međunarodni paraolimpijski komitet i Međunarodna federacija za sportske i rekreativne objekte (IAKS) dodeljene su 26. oktobra 2021. godine na ceremoniji u Kelnu. Novosadska projektantska kompanija DBA dobila je nagradu IAKS za realizaciju projekta rekonstrukcije i transformacije Bemax Arene u Podgorici.

Bemax arena

Rekonstruisana Bemax Arena u Podgorici (Foto: DBA)

Ova nagrada važi za najvažniju nagradu iz oblasti projektovanja, realizacije i opremanja sportskih objekata u svetu, usko je specijalizovana i dodeljena je 65. put pod pokroviteljstvom Međunarodnog Olimpijskog komiteta u različitim kategorijama. Prestižno priznanje pokazuje da srpske arhitekte mogu da idu u korak sa vodećim imenima svetske arhitekture. Ovogodišnje priznanje dobili su između ostalih i najveće ime u svetu sportske arhitekture Populous iz Londona, sjajni studio Bjarke Ingles iz Kopenhagena, japanski gigant Nikken Sekkei, veliki projektantski biroi iz USA, Kanade, Australije, Austrije i Nemačke.

Projekti realizovani širom sveta podeljeni su u nekoliko kategorija a zlatnu medalju na ovogodišnjem takmičenju dobili su vrhunski objekti:

  • Stadion Totenham Hotspursa u Londonu, arhitekte Populous;
  • Kopen Hil u Kopenhagenu, arhitekte Bjarke Ingles Group;
  • Aquaticum u Debrecinu, arhitekte BORD;
  • Arriake Arena u Tokiu, arhitekte Nikken Sekkei i Shimizu Corporation.

Kompleks SC Morača, koji se sastoji iz velike i male dvorane, izgrađen je 1978. godine na obali reke Morače u Podgorici, prema projektu arhitekte Predraga Dmitrovića i konstrukciji Đorđa Zlokovića i Radeta Mrdaka. Mala dvorana Sportskog centra Morača je originalno projektovana za kompleks zatvorenih bazena, ali je zbog slabog korišćenja i neodržavanja tokom godina propala i ostala napuštena gotovo 30 godina.

Tokom godina velika dvorana za sportove je ostala u funkciji i više puta je rekonstruisana i prilagođavana za takmičenja. Javila se potreba za dvoranom koja se može koristiti i za koncerte, sajmove i izložbe, a iz njenog korišćenja za različite namene tokom godine proističe ekonomska isplativost. Kompleks je ponovo postao deo svakodnevnog života građana, kako kroz razne sportske događaje i manifestacije, tako i kroz svakodnevno korišćenje pratećih sportskih komercijalnih sadržaja.

Posebna zanimljivost je teretana i fitness na otvorenom, kada se u toku letnjih meseci plato ispred ulaza na parter otvoren ka reci, koristi za grupne treninge, zbog povoljne pozicije i prijatnosti strujanja vazduha uz reku. Lako se može instalirati privremeni montažno demontažni bazen od inox panela za eventualna velika plivačka takmičenja ili postaviti klizalište. Rekonstrukcijom objekta većina prostora postala je dostupna osobama sa invaliditetom, kako posetiocima, tako i sportistima sa posebnim potrebama.

bemax arena

Sačuvan je karakterističan oblik tavanice (Foto: DBA)

Osnovni konstruktivni sistem objekta je zadržan, a delovi koji su dograđivani projektovani su da unaprede savremeno funkcionisanje objekta. Praktično, jedini sačuvani izvorni element objekta je karakteristična krovna konstrukcija. U objektu su zamenjene sve instalacije, a posebna pažnja posvećena je funkcionalnom, dekorativnom i dinamičnom osvetljenju multifunkcionalne dvorane i fasade objekta, korišćenjem najsavremenijeg Philips sistema.

Jedna od većih enterijerskih izmena u dvorani je uklanjanje centralnog nosača za ozvučenje, kako bi se vizualno oslobodila kasetirana tavanica u formi hiperboličnog paraboloida i praktično tek sada zablistala u svojoj izvornoj lepoti. Koncept ozvučenja je izmenjen tako da se prati logika konstruktivnih nosača, pa zvuk i dalje ostaje u centralnoj zoni, ali je centar tavanice oslobođen. Objekat u instlacionom pogledu predstavlja apsolutno najmoderniji sportski objekat u regionu sa opremom koja je u ovom momentu najbolja dostupna na svetskom tržištu. Jedini je objekat ovog tipa u okruženju koji ima najsavremeniji sistem monitoringa publike putem prepoznavanja oblika lica i oka.

Svi spoljni zidovi i krov su termički izolovani kamenom vunom kao prirodnim materijalom. Fasadni otvori su zamenjeni energetski efikasnim aluminijumskim profilima sa termoizolacionim troslojnim staklo-paketima ispunjenim argonom. Kako je dvorana pretežno jugoistočne orijentacije, za manifestacije koje se održavaju u toku dana je bljesak u dvorani predstavljao problem, projekovani su automatski upravljani horizontalni brisoleji kao novi element arhitektonskog jezika na fasadi. Izvedena je nova hidroizolacija krova na bazi FPO membrane. Projektovana je reparacija betonskih elemenata na fasadi specijalnim reparaturnim malterima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;